NAPADI

SAD pomažu Crnoj Gori da brani cyber prostor: Ruske “maligne utjecaje” neće tolerirati

Neće se tolerirati sajber napadi. Ilustracija

Vijesti.me

12.11.2018

Sjedinjene Američke Države pomažu Crnoj Gori u izgradnji odbrane cyber (internet) prostora, kako bi se zaštitila od ruskog utjecaja i dezinformacija. 

Na sajtu američke službe Cyjber komande (U.S. Cyber Command) piše da su njihovi službenici radili sa Ministarstvom odbrane kako bi “izgradili kapacitete za cyber odbranu” crnogorskog prostora, pišu Vijesti.me.

“Ova saradnja također omogućava timovima da uče jedni od drugih, i pokazuje da nećemo tolerirati strane maligne utjecaje na demokratske procese naših saveznika i partnera ili unutar SAD”, piše u saopćenju na sajtu američke komande.

Iz Sekretarijata za odbranu SAD (Department of Defence - DoD) saopćeno je ranije američkom “Njujork tajmsu”, da pokreću “informativne operacije zajedno sa vladama Makedonije, Crne Gore i Ukrajine, kako bi se zaštitili od ruskih dezinformacija koje su se događale tokom tamošnjih izbora i referenduma”.

Crna Gora dio Centra izvrsnosti za kooperativnu cyber odbranu

Iz Vlade Crne Gore su saopćili da se saradnja odnosi na tzv. hibridne prijetnje, ali zvanično nisu potvrdili da li one dolaze iz Rusije.

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” iz Vlade saopćilo je, međutim, da je riječ o hibridnim prijetnjama koje dolaze posredstvom internet stranica, novinskih portala i organizacija koje navodno šire rusku propagandu.

Zbog navodnog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, optuženo je 14 ljudi, a prvooptuženi su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske tajne službe. Među optuženima su i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević...

Iz Vlade je saopćeno da nisu potpisali poseban sporazum o ovakvoj vrsti saradnje, već da jedna od najvećih vojnih svjetskih sila pomaže u okviru memoranduma koji je potpisalo više članica NATO–a.

“Sve što je Vlada poduzimala u vezi sa temom o kojoj pitate je javno, to jest, saopćeno je javnosti. ‘Sporazum’ o kojem pitate je zapravo memorandum i nije riječ o SAD već je tu, kako možete vidjeti, više država članica NATO-a”, odgovoreno je iz Vlade.

U ranijem saopćenju Ministarstva odbrane, međutim, piše da su ih cyber eksperti iz SAD obučavali na osnovu bilateralne saradnje tog resora i američkog Sekretarijata za odbranu.

Iz Ambasade SAD u Podgorici tvrde da njihova država blisko sarađuje sa crnogorskim saveznicima “u suprotstavljanju malignom utjecaju, u njegovim različitim oblicima i formama, posebno u cyber prostoru”.

“Posvećeni smo izgradnji cyber kapaciteta naših međunarodnih partnera. Kroz direktne napore izgradnje kapaciteta pomažemo našim partnerima da razvijaju i primjenjuju nacionalne strategije u oblasti cyber sigurnosti, suprotstavljanja cyber kriminalu, uspostavljanja standarda cyber sigurnosti i zaštite ključne infrastrukture od cyber prijetnji. Zbog međusobno povezane prirode cyber prostora, kada naši partneri poboljšaju svoje prakse cyber sigurnosti, to u konačnom čini druge države, uključujući Sjedinjene Države, sigurnijim i otpornijim na cyber prijetnje”, saopćio je “Vijestima” portparol ambasade Džef Adler.

Iz Ministarstva odbrane ranije je saopćeno da SAD pomaže crnogorskim “cyber” ekspertima, kroz organiziranje zajedničkih vježbi, obučavanje kadra, davanje preporuka i razmjenu informacija.

U SAD su podignute optužnice protiv ruskih državljana i kompanija zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore 2016. s ciljem da se pomogne Donaldu Trampu (Trump) koji je i izabran za predsjednika.

Zvanična Moskva je u više navrata odbacila optužbe da se miješala u američke predsjedničke izbore.

Memorandum o razumijevanju između ministarstava odbrane dvadesetak članica odnosi se na osnivanje, upravljanje i rad NATO Centra izvrsnosti za kooperativnu cyber odbranu.

NATO Centar osnovan je 14. maja 2008. godine, kada su Estonija, Njemačka, Italija, Litvanija, Letonija, Slovačka i Španija potpisale Memorandum o razumijevanju, a iste godine je akreditiran od Sjevernoatlantskog savjeta. Kasnije se još država članica pridružilo sporazumu.

Četiri glavna polja djelovanja tog obrazovno-istraživačkog Centra su tehnologije, strategije, operacije i pravo, a aktivnosti se realiziraju kroz multidisciplinarna primijenjena istraživanja, ekspertska savjetovanja, obuke i vježbe.

“Globalne prijetnje i izazovi sa kojima se NATO svakodnevno suočava odražavaju se na cyber prostor, zbog čega je cyber odbrana u Alijansi prepoznata kao jedan od elemenata kolektivne odbrane. Posljednjih godina, cyber napadi postali su dio hibridnog ratovanja i Alijansa sa posebnom pažnjom pristupa ovoj oblasti”, piše u memorandumu.

Nedugo nakon prvih hapšenja u Podgorici za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije, saradnik predsjednika Ukrajine Petra Porošenka objavio je da su njihove službe spriječile državni udar u Crnoj Gori i “pobijedile rusku obavještajnu službu”.

“Ukrajinske specijalne službe izvele su jedinstvenu operaciju za sprečavanje državnog udara u Crnoj Gori”, napisao je tada na Facebooku ukrajinski politički tehnolog Taras Berezovec.

On je istovremeno konstatirao da je neuspjeh državnog udara u Crnoj Gori i pokušaj smjene (tadašnjeg) premijera Mila Đukanovića - jedinstvena operacija u inostranstvu:

“Duel u kojem je ukrajinska kontraobavještajna služba sigurno pobijedila rusku obavještajnu službu... Zapadne specijalne službe nikad ne bi mogle tako brzo i efikasno da otkriju i neutraliziraju više od 30 učesnika zavjere, da nije bilo SBU”.

Napadnut i sajt Vlade i DPS-a

Prema statistici nacionalnog tima za sprečavanje informacionih incidenata (CIRT), povećava se broj incidenata na Internetu od 2012. (šest incidenata) do 2016. godine (144 incidenta), piše u Vladinim “Smjernicama za sigurnost i zaštitu informacija u cyber prostoru.

U skladu sa Zakonom o informacionoj sigurnosti, CIRT vrši koordinaciju, prevenciju i zaštitu od računarskih sigurnosnih incidenata na Internetu i drugih rizika sigurnosti informacionih sistema u cyber prostoru Crne Gore.

U tom dokumentu piše da je tokom 2016. značajno porastao broja napada na informacione sisteme državnih organa i pravnih lica, dok su web portali širom Crne Gore, uključujući i portal Vlade, bili meta DDoS napada (pokušaj da se računar učini nedostupnim korisniku).

“Prije, u toku i nakon izbornog dana u Crnoj Gori došlo je do DDoS napada na sajtove i portale Vlade, Cafea del Montenegro, Radija Antena M, Centra za demokratsku tranziciju i DPS-a”, piše u dokumentu koji je Vlada usvojila krajem 2016.

Tvrde da se ozbiljnost i sofisticiranost cyber napada koji pogađaju Crnu Goru tokom 2016. godine, ogleda se i kroz više identificiranih napada na kritičnu informatičku infrastrukturu, slučajeve cyber špijunaže, kao i kroz “fišing” kampanje (krađa podataka sa računara) kojima su ciljani državni službenici i namještenici.

Tokom 2016. godine CIRT je registrirao 17 napada na veb portale i informacione sisteme, 20 prevara putem interneta, 34 zloupotrebe profila na društvenim mrežama, 14 neprikladnih sadržaja na internetu, 34 malvera (malicioznih virusa) i 25 ostalih incidenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.