REGION

Štir: Neke države EU namjerno usporavaju Crnu Goru, da bi je stigla Srbija

Bio poslanik Evropskog parlamenta

Davor Ivo Štir. Screenshot/Antenam.net

Antenam.net

16.11.2018

Davor Ivo Štir bio je ministar vanjskih poslova Hrvatske 2016/17, a prije toga poslanik Evropskog parlamenta. Danas je zastupnik u Saboru, važi za najobrazovanijeg političara u Hrvatskoj i pretendenta na čelo HDZ. 

Nedavno je objavio izuzetno zapažene analize u magazinima "Globus" i "Politiko", u kojima je secirao dešavanja na Balkanu, odnos EU prema ovom regionu i promjene koje se dešavaju u Uniji.

Štir smatra da je Brisel politiku proširenja EU sveo na administrativne procedure! U "Zivoj istini" govori da je i sam bio svjedok namjernom usporavanju Crne Gore i pokušajima da se pokaže kako Srbija brže napreduje u ispunjavanju standarda EU, radi vještačkog nivelisanja dvije države kandidata za članstvo.

Štir ukazuje na pokušaj Srbije da se pozicionira kao vodeća sila u regionu. Precizira da nije posrijedi namjera obnove Jugoslavije, nego stvaranje instrumenata za dominantan uticaj "jugosferom".

Demonstarcija takve politike, smatra bivši šef diplomatije Hrvatske, bilo je miješanje Beograda u unutrašnje stvari Makedonije. To, međutim, nije izazvalo nikakve reakcije EU, konstatira zabrinuto Štir.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.