ODLUKE

Od 1. januara do crnogorskog državljanstva preko investicija

Program će trajati tri godine i najviše se može prihvatiti 2.000 zahtjeva

Pasoš Crne Gore. Ilustracija

Fosmedia

22.11.2018

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila "Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore".

Program će trajati tri godine s početkom od 1. januara 2019. i najviše se može prihvatiti 2.000 zahtjeva.  

Prema planu Vlade, ulaganja će doprinijeti razvoju manje razvijenih općina i inteziviranju projekata u oblasti turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije. 

Prema riječima ministra Pavla Radulovića račun će kontrolirati Vlada.

- Nema razloga da imena onih koji dobiju ekonomsko državljanstvo bude tajna - kazao je Radulović.

Radulović je naveo i da će respektabilne međunarodne institucije biti angažirane na ispitivanju porijekla novca i svega vezanog za život aplikanata. 

Kriterijumi za projekte su, odnosno podrazumijevaju izgradnju hotela/mješovitog kompleksa:

- Sa pet zvjezdica u primorskom regionu ili Glavnom gradu ili najmanje četiri zvjezdice u sjevernom ili središnjem regionu, osim Podgorice

- Za koji je neophodno minimum investicije u iznosu od 15.000.000 eura u primorskom regionu ili Podgorici ili minimum investicije u iznosu od 5.000.000 eura u sjevernom ili središnjem regionu, osim u Podgorici

- Koji će zapošljavati najmanje 80 zaposlenih u primorskom regionu ili Podgorici ili najmanje 25 zaposlenih u sjevernom ili središnjem regionu, osim Podgorice

- Koji će imati najmanje 60 smještajnih jedinica u primorskom regionu ili Podgorici ili najmanje 35 smještajnih jedinica u sjevernom ili središnjem regionu, osim Podgorice.

Postoje i uslovi za aplikante:

Aplikant može steći crnogorsko državljanstvo prijemom po osnovu posebnog programa ako je u svrhu troškova postupka uplatio određenu sumu novca za sebe i članove porodice, ako je na ESCROW račun položio iznos od 100.000 eura za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, za namjenu iz člana 18 Zakona o regionalnom razvoju. Može ga steći i ako je na ESCROW račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu ili iznos od najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.