CRNA GORA

Medojeviću još dva mjeseca zatvora

Zatvor traje dok svjedok N. M. ne pristane svjedočiti ili dok njegovo svjedočenje ne postane nepotrebno ili dok se krivični postupak ne završi, a najduže dva mjeseca računajući od dana hapšenja

Nebojša Medojević. Arhiv

Vijesti.me

3.12.2018

Lider DF-a Nebojša Medojević kažnjen je s još dva mjeseca zatvora jer je odbio svjedočiti u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriju Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

To se navodi u saopćenju koje je objavljeno na stranici Višeg suda.

- Rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, prema prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva, prema svjedoku N. M., a nakon što je prethodno bio novčano kažnjen rješenjem sudije za istragu ovog suda, određeno je stavljanje u zatvor zbog ponovnog odbijanja da svjedoči u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva koji je formiran povodom javno iznesenih navoda svjedoka putem saopćenja političke stranke PzP objavljenog na portalima www.promjene.org. i www.in4s dana 3. maja 2017. godine te tvrdnji u javnosti o učešću M. K. GSDT u izvršenju ratnih zločina na teritoriju Cavtata tokom 1991. i 1992. godine - navodi se na stranici Višeg suda u Podgorici.

Ovu kaznu, po zakonu, Medojević može izdržati tek nakon što mu istekne ona zbog koje se od petka nalazi u zatvoru, jer je odbio da kaže ko je pripadnik ANB-a koji mu je saopćio da je tužilac Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoiše uzeo 100.000 eura da mu ne bi odredio pritvor u slučaju javnosti poznatom kao "Carine".

- Zatvor traje dok svjedok N. M. ne pristane svjedočiti ili dok njegovo svjedočenje ne postane nepotrebno ili dok se krivični postupak ne završi, a najduže dva mjeseca računajući od dana i sata hapšenja - navodi se u saopćenju Višeg suda.

Advokati lidera PzP-a nisu obaviješteni, kako "Vijesti" saznaju, o najnovijoj odluci Višeg suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.