CRNA GORA

Otkriven spomenik Titu u Podgorici

Narodno-oslobodilačka borba koju je predvodio Tito kao vrhovni komandant u svojim redovima imala je mnogo istaknutih crnogorskih partizana

S današnje ceremonije u Podgorici

Antena M

19.12.2018

Na obali Morače kod Blažovog mosta otkriven je spomenik Josipu Brozu Titu.

Spomenik su svečano otkrili gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i ministar odbrane Predrag Bošković.

Vuković je kazao da o veličini Titovih zasluga govori da je godinu nakon kraja rata glavni grad preimenovan u Titograd.

- Na današnji dan grad slavi praznik oslobođenja, koji je učinio da Podgorica i Crna Gora imaju sigurnost. Narodno-oslobodilačka borba koju je predvodio Tito kao vrhovni komandant u svojim redovima imala je mnogo istaknutih crnogorskih partizana. Među njima su se isticali Mitar Bakić, Đurđina Đina Vrbica, Vasilije Vako Đurović, Blažo Jovanović. To su velikani koji su se pridružili antifašističkom pokretu kojim je komandovala najznačajnija historijska ličnost - Josip Broz Tito. Potekao s ovih prostora, bio je državnik međunarodnog ugleda. Zaključno sa 1980. godinom, do kada je bio predsjednik SFRJ, u Crnoj Gori je otvoreno 100.000 novih radnih mjesta. Danas savremena Crna Gora u znak poštovanja podiže spomenik ovom velikanu - rekao je on. 

Vuković je rekao da oni koji opravdano kritiziraju Tita zbog progona političkih neistomišljenika priznaju da je najvažnija ličnost ovih prostora.

Ministar Bošković poručio je da u sjećanju naroda ostaju oni koji žive vlastite ideje.

- Crna Gora i Tito neraskidivo su povezani. Borba protiv fašizma i ispravljanje nepravde paradigma su današnjeg opstanka. U gradu koji je nosio njegovo ime neka se uzdiže njegovo znamenje. Neka spomenik bude naš odnos prema tom dijelu historije, da je vječna Crna Gora - rekao je Bošković.

Intonirana je državna himna. Otkrivanju spomenika prisustvovalo je više stotina građana, a na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog je bila zatvorena jedna traka.

Građani su donosili cvijeće na spomenik Titu. 

Akademik Zuvdija Hodžić poručio je da je riječ o historijskoj i mudroj odluci. 

- Neka nam je sa srećom Titov povratak u Crnu Goru - rekao je Hodžić.

Predsjednica Mladih antifašista Tijana Vidaković poručila je da je Tito bio jedan od najvećih državnika 20. stoljeća.

- Henri Kisindžer je izjavio za Tita da bi bio veliki čovjek i da nije imao vlast. Ovo je spomenik ideji koja je živjela kroz njegov lik i opstala kroz njegova djela - rekla je ona. 

Odluku da se podigne spomenik Titu, donijela je Skupština glavnog grada na prijedlog gradonačelnika Ivana Vukovića.

Inicijativu Vukovića o podizanju spomenika Titu podržala su 34 odbornika lokalnog parlamenta, dok su četiri bila protiv.

U obrazloženju prijedloga navedeno je, između ostalog, da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koje mogu da se ponose svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi općenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je itekako bio značajan utjecaj Josipa Broza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.