REGIJA

Đukanović: Crna Gora dobila priznanje za sve što je urađeno u ovoj godini

Nakon sastanka u Briselu, kazao da je kraj godine i da je bilo neophodno rezimirati šta je urađeno na planu dostizanja evropske perspektive zapadnog Balkana i šta su nužni korektivi u politici

Đukanovi: Važno je da Crna Gora kvalitetno otvara poglavlja. Arhiv

Vijesti.me

20.12.2018

Crna Gora je na sastanku visoke predstavnice Evropske unije (EU) Federike Mogerini (Federica Mogherini) i lidera zemalja zapadnog Balkana dobila priznaje za urađeno u ovoj godini na putu pristupanja Uniji, saopćio je Milo Đukanović, predsjednik države

On je, nakon sastanka u Briselu, kazao da je kraj godine i da je bilo neophodno rezimirati šta je urađeno na planu dostizanja evropske perspektive zapadnog Balkana i šta su nužni korektivi u politici u regionu i u Evropi da bi ostvarili zajednički cilj – ulazak država regiona u EU i nastavak politike ujedinjenja Evrope. 

Đukanović je rekao da je razgovarao bilateralno s Mogerini i učestvovao na zajedničkom radnom ručku, a oba razgovora je ocijenio sadržajnim.

Razgovori su bili prilika da od EU dobijemo priznanje za ono što je Crna Gora uradila ove godine - rekao je Đukanović

On je podsjetio da je u decembru otvoreno pretposljednje poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene, i da su stvoreni uvjeti za privremeno zatvaranje jednog broja poglavlja.

Vjerujemo da će to uslijediti već u prvom polugodištu sljedeće godine, kao i da ćemo otvoriti posljednje preostalo poglavlje 8 - Konkurencija - naveo je Đukanović. 

Kako je istakao, administrativno i proceduralno gledano Crna Gora ide dobrim tempom.

Važno je da Crna Gora kvalitetno otvara poglavlja, pregovara i stvara uvjet da u trenutku pristupanja EU zaista bude organski dio savremene evropske integracije - kazao je Đukanović. 

On je rekao da je povod razgovora bilo i sagledavanje mogućeg tempa dostizanja evropske perspektive ukupnog regiona zapadnog Balkana.

- Svi učesnici potencirali su da je rješavanje pitanja interes svih, a ne samo tih država. Dok god imamo makar jedan otvoren problem, to ugrožava perspektivu ili dinamiku dostizanja evropske perspektive - naglasio je Đukanović.

Kako je rekao, zajednički je interes da se osigura viši kvalitet života ljudima u svim državama zapadnog Balkana.

To možemo ako prethodno učvrstimo stabilnost jer je to ključni deficit, i historijski i akutelni, svih država regiona - istakao je crnogorski predsjednik. 

Zato je, smatra Đukanović, važno da se svi sudržavaju od poteza koji mogu dovoditi u pitanje tu najvažniju tekovinu.

Osim Đukanovića, na ručku su bili predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.