MEDIJI

Rusi citiraju Đukanovića: Vlasti u Podgorici žele vaseljensko priznanje Crnogorske crkve

Između ostalog, rekao da „treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, a država će se time baviti i ima odgovornost za to"

Đukanović: Nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Arhiv

Antena M

23.12.2018

Brojni ruski mediji jutros citiraju Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, koji je u „Živoj istini”, između ostaloga, kazao da „treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, a država će se time baviti i ima odgovornost za to".

U propratnim komentarima, ruski mediji navode da se „crnogorske vlasti nalaze u oštroj konfrontaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i lično mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem”.

Nacionalna agencija „RIA Novosti” tvrdi da „u Crnoj Gori odriču srpsko-pravoslavni element u nacionalnoj ideologij i s tim u vezi vlasti namjeravaju dobiti priznanje Crnogorske pravoslavne crkve”.

Citirajući Đukanovića, list „Izvesti” navodi da je crkvena situacija u Crnoj Gori „u analogiji s onom u Ukrajini”.

„Life.ru” donosi naslov: „Crnogorska autokefalija: Podgorica riješila da Crkvu odvoji od Srbije”.

Portal „Nevskie novosti" iz Petrograda piše:

„Vlasti Crne Gore su sada uzele kurs da odvoje svoju Crkvu od Srpske crkve. U tome pravcu, politika ove zemlje namjerna je da joj pribavi priznanje u međunarodnoj zajednici.

Raskol pravoslavnih crkava sada se odigrava i na Balkanskom poluotoku. Crnogorsko pravoslavlje ne želi više da se potčinjava Srpskoj crkvi i ide k aosamostaljenju.

Poznato je i da se Crkva u Skoplju ne nalazi u rukama Patrijaršije u Beogradu. A sada, političari namjeravaju da rade na vaseljenskome priznanju Crnogorske pravoslavne crkve”.

Intervju u „Živoj istini” je dobio publicitet i u ukrajinskim medijima. Naprimjer, list „Dan” iz Kijeva, uz citiranje crnogorskoga predsjednika, navodi da „Srpska crkva podriva nezavisnost Crne Gore”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.