CRNA GORA

Đukanović na velikom međunarodnom skupu u Abu Dabiju

Al Olama izrazio spremnost za transfer ne samo znanja, već i novih tehnoloških dostignuća

RTCG

14.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović danas je u Abu Dabiju učestvovao na velikom međunarodnom skupu na kojem je dodijeljena prestižna Zajedova nagrada za održivost u ovoj godini.

Đukanović se susreo i sa princom Mohamedom Bin Zajed Al Nahjanom, pod čijim pokroviteljstvom se održava ova ceremonija. 

Đukanović je u nedjelju razgovarao sa ministrom za vještačku intelegenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Omarom Al Olamom.

- U srdačnom i prijateljskom razgovoru obostrano je istaknut značaj saradnje u ovoj važnoj oblasti, ne samo za budućnost inače odličnih bilateralnih odnosa, već za budućnost dvije zemlje - navodi se u saopćenju. 

Al Olama je, kako se navodi, izrazio spremnost za transfer ne samo znanja, već i novih tehnoloških dostignuća Crnoj Gori.

Kao primjer naveo je njihov projekat u medicini. 

- Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i algoritmu koji su napravili, moguće je dijagnosticirati bolest tuberkuloze brže i bolje od bilo kog ljekara - rekao je on i izrazio spremnost da ga ustupe Crnoj Gori.

Đukanović je zahvalio Al Olami i predložio da se što prije uspostavi saradnja na ovom planu, što će, kako je rekao ministar, imati pozitivne efekte za obje zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.