REGION

Češka u narednih desetak dana izručuje vođu "kavačkog klana"

Lociran na osnovu telefonskog poziva upućenog rođaku koji živi u Beču

Slobodan Kašćelan, organizirao djelovanje kriminalne organizacije. Antenam.net

Antenam.net

17.1.2019

Izručenje Slobodana Kašćelana, koji prema policijskoj evidenciji slovi za vođu “kavačkog klana”, iz Češke u Crnu Goru uslijedit će u narednih desetak dana, saznaju "Dnevne novine".

Naime, nekoliko dana prije Nove godine Ministarstvo pravde je od nadležnih organa iz Češke obaviješteno da je okrivljeni pristao na izručenje te da će iz tog razloga onda biti izručen po ubrzanoj proceduri, u skladu sa propisima Češke. 

Tačan datum se iz sigurnosnih razloga čuva u strogoj tajnosti, ali prema saznanjima DN-a, to će biti urađeno veoma brzo jer su se stekli svi uvjeti za njegovo neometano izručenje.

Kašćelan je nakon skoro dvije godine bijega uhapšen 12. decembra prošle godine u unajmljenom stanu u Pragu, glavnom gradu Češke, na osnovu Interpolove potjernice Podgorice koja je za njim bila raspisana 2017. zbog sumnje da je počinio više teških krivičnih djela. 

On je prilikom hapšenja kod sebe imao dva pasoša, francuski i kosovski na ime Slobodan Perić.

Odmah nakon hapšenja Kašćelana, u Prag su doputovali crnogorski istražitelji, ali je Kašćelan odbio da razgovara sa njima. Dva dana kasnije češki mediji objavili su videosnimak akcije privođenja, čime su demantirane špekulacije da se sam predao. 

Akcija hapšenja Kašćelana, koji je već neko vrijeme bio lociran u glavnom gradu Češke, izvedena je zahvaljujući uspješnoj i efikasnoj međunarodnoj policijskoj saradnji službenika crnogorske Uprave policije, koji su i locirali bjegunca sa inozemnim partnerskim službama.

Kašćelan je lociran na osnovu telefonskog poziva upućenog rođaku koji živi u Beču. Naime, on je, ne sumnjajući da će policija to otkriti, često kontaktirao s rođakom iz Beča. 

Kašćelan je, prema navodima policije, često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete. 

Zbog toga je crnogorska policija bila stalno u kontaktu s kolegama iz Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Portugala, Španije i Kosova, da bi zajedničkom saradnjom utvrdili gdje se tačno nalazi navodni vođa “kavačkog klana”.

Kašćelan se, kako se navodi u optužnici Specijalnog tužilaštva, tereti da je krajem maja 2010. na području općina Kotor, Tivat i Budva organizirao kriminalnu organizaciju radi stjecanja nezakonite dobiti, te da je organizirao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

Tereti se da je formirao petnaestočlanu grupu koja se bavila iznudama, zelenašenjem, nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija, švercom droge, mitom i pranjem novca.

Crnogorske vlasti ga traže i zbog sumnje da je u Prčnju 2010. sa umišljajem pokušao da ubije Igora Markovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.