PORUKE

Đukanović na sastanku s Bramercom: Region će napredovati jedino ako zaključimo stranice prošlosti

Crnogorski predsjednik je poručio da su čvrsto posvećeni saradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih lica i procesuiranja onih građana koji su učestvovali u ratnim zločinima

Đukanović i Bramerc. Agencije

Antenam.net

29.1.2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas s glavnim tužiocem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom (Serge Brammertz), koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopćeno nakon sastanka, Đukanović je iskazao zadovoljstvo posvećenošću Bramerca regionu uz uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena i unaprijeđena, što potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ureda Mehanizma i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.

- Uspjehu zajedničke misije, kako je kazao Đukanović, doprinijet će dostupnost baze podataka Međunarodnog tužilaštva domaćim tužilačkim organima, kao i program obuke koji je predviđen Memorandumom - navedeno je u saopćenju.

Đukanović je istakao da je Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regiona ratnim dešavanjima, odgovoran i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa, što potvrđuje i učešće u okviru regionalnog projekta “Jačanje regionalne saradnje na planu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim licima“. 

Napomenuo je da je napredak regiona izvjestan jedino ako na krajnje odgovoran način, bez politizacije, i isključivo uz dimenziju humanosti zaključimo stranice iz prošlosti.

- Naše je uvjerenje da dok ne ustanovimo istinu i ne stvorimo uslove za izvinjenje, ne možemo zamisliti istinsku evropsku platformu - dodao je on.

Crnogorski predsjednik je poručio da je Crna Gora, uz odgovornost prema Mehanizmu i Berlinskom procesu, čvrsto posvećena saradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih lica i procesuiranja onih građana koji su učestvovali u ratnim zločinima, kao važnim pitanjem za našu budućnost.

- Glavni tužilac Serž Bramerc, priliku za susret sa predsjednikom Đukanovićem ocijenio je izrazom posvećenosti Crne Gore obostrano korisnoj saradnji. Bramerc je istovremeno iskazao zabrinutost padom kvaliteta saradnje u regionu, napominjući da je Crna Gora u tom kontekstu najotvorenija i najkooperativnija, o čemu je informirao i međunarodne partnere. Dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i Mehanizma pozitivno je prihvaćena od strane glavnih međunarodnih partnera, a zajednički rad će se povoljno odraziti na pregovaračko poglavlje 23. Dobra komunikacija sa našim državnim tužilaštvom, intenzivirana je u protekle dvije godine, istakao je Bramerc, a danas potpisani Memorandum, će podići saradnju u tehničkom i operativnom dijelu na kvalitativno viši nivo i poboljšati rezultate''- navedeno je u saopćenju.

Sagovornici su, kako se zaključuje u saopćenju, razmijenili mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i na globalnom planu.

- Ukazano je na potrebu sagledavanja političkog aspekta aktuelnih procesa i prepoznavanja retrogradnih politika od strane međunarodne zajednice kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka iz nedavne prošlosti i ostvarila evropska budućnost Regiona' - saopćeno je iz kabineta Đukanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.