POSJETE Naglašena i odličnu saradnja sa Evropskim sudom za ljudska prava

Rajmondi Đukanoviću: Impresioniran sam napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa

Konstatirana je efikasnost u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, te podrška budućoj istinskoj saradnji

Antenam.net
01.03.2019 19:24

Rajmondi i Đukanović

Foto: Antenam.net

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas na Cetinju, Guida Rajmondija (Raimondi) predsjednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. 

Đukanović je čestitao sagovorniku dva značajna jubileja koja se obilježavaju ove godine, 60 godina od osnivanja Evropskog suda za ljudska prava i 70. godišnjicu osnivanja Vijeća Evrope.

U tom kontekstu Đukanović je istakao da su upravo iskustva Crne Gore proistekla iz saradnje sa ovim institucijama, doprinijela dinamičnijem i osjetnom usvajanju savremenih demokratskih vrijednosti koje baštini današnja razvijena Evropa.

Kazao je i da je crnogorsko angažiranje na tom polju išlo u korak s ostvarenjem članstva u NATO-u, kao i u pregovorima o pristupanju EU, kao strateškom cilju vanjske politike ove države.

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Rajmondi impresioniran je napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i izrazio zadovoljstvo povodom dosadašnje participacije Crne Gore u radu Vijeća Evrope.

Također je naglasio odličnu saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava, posebno pohvalivši ulogu crnogorskih sudova i sudija koji prate praksu evropskih kolega i aktivno doprinose njenom daljem širenju i implementaciji najsavremenijih standarda evropskih pravnih tekovina.

Sagovornici su se saglasili, da iako je Crna Gora u vrhu liste po broju podnesenih predstavki Evropskom sudu za ljudska prava, ukupna količina predstavki nije razlog da bi izazivala bilo kakvu zabrinutost jer najveći broj njih bude odbačen. Mjerljiv pokazatelj može samo biti broj presuda, kojim je utvrđeno kršenje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Također, konstatirana je efikasnost u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, te podrška budućoj istinskoj saradnji.

Komentari

NA VRH