CRNA GORA

Đukanović: Branimo svoje pravo da suvereno biramo svoj put u budućnost

Stoltenberg pozdravlja odluku da da doprinos misiji u Iraku

Mile Đukanović i Jens Stoltenberg. Agencije

Avaz.ba

6.3.2019

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kazao je da Crna Gora daje doprinos euroatlantskoj sigurnosti.

- Crna Gora doprinosi mirovnoj misiji na Kosovu. Crna Gora povećava ulaganje u odbranu. NATO računa na Crnu Goru, ali i Crna Gora može računati na NATO. Crna Gora će pomoći u uništenju 400 tona municije. Svih 28 saveznika potpisalo je protokol o pristupanju. Razgovarali smo o adaptaciji NATO-a. Razgovarali smo o Rusiji i saglasni smo da politika dva kolosijeka jeste dobra - kazao je Stoltenberg, prenosi Antena M.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da Crna Gora snažno vjeruje u ono što je tekovina Euroatlantskog saveza.

- Kao zemlja članica odgovorno preuzimamo i realizujemo preuzete obaveze. Poštujemo dinamički plan preuzimanja ravnomjernijeg tereta odgovornosti u finansiranju NATO-a. Zahvaljujući dinamičnom rastu BDP-a, bit ćemo u mogućnosti da prije preuzmemo obaveze. Broj naših predstavnika u NATO misijama se širi - kazao je Đukanović.

Crna Gora je, kako kaže Đukanović, odgovorna članica NATO saveza.

- Zahvaljujem na istrajnosti da se dođe do sporazuma između Makedonije i Grčke. Efikasno radimo u realizaciji politike otvorenih vrata. Radujemo se da u bliskoj perspektivi Crna Gora neće biti najmlađa članica NATO-a. Iskustvo Makedonije i Grčke može biti primjer za Beograd i Prištinu. Pozivam da NATO nastavi da daje doprinos onome što će se pokazati kao jedina pouzdana formula stabilnosti regiona zapadnog Balkana. Svjesni smo da postoje i treće zainteresirane strane za zapadni Balkan. Jako smo spremni da vrlo istrajno branimo svoje pravo da suvereno biramo svoj put u budićnost i da do kraja implementiramo evropski sitem vrijednosti jer jedino na taj način vidimo pouzdanu sigurnosti - kazao je Đukanović.

Stoltenberg je kazao da pozdravlja odluku Crne Gore da da doprinos NATO misiji u Iraku.

- Treba da se pobrinemo da se Islamska država ne vrati. NATO čvrsto vjeruje da se borimo protiv terorizma tako što će obučiti lokalne snage - poručio je Stoltenberg. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.