BRISEL

Đukanović na sastanku s Tuskom: Budućnost zapadnog Balkana je evropska i euroatlantska

S današnjeg sastanka. Agencije

Srna

6.3.2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je, tokom susreta sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom u Briselu, da je budućnost zapadnog Balkana bez alternative - evropska i euroatlantska.

Đukanović je istakao da zapadni Balkan nema privilegiju da ima drugi izbor, imajući u vidu historijsko naslijeđe koje upućuje da je između evropske i euroatlantske perspektive regiona i njene stabilnosti znak jednakosti, saopćeno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

- Balkan je predugo van Evrope i jedini put za region je integracija. Crna Gora to u potpunosti razumije i zato predano i radimo i na realizaciji tog strateškog cilja, uz ekonomski rast i razvoj te podizanje kvaliteta života naših građana - poručio je Đukanović.

On je, pozdravljajući sporazum Skoplja i Atine, istakao značaj političke volje i benefita za sve strane u procesu za razrješavanje tako teških pitanja.

- To može biti podsticaj i za reguliranje odnosa Beograda i Prištine, kao i za funkcionalnost BiH - istakao je Đukanović.

Đukanović i Tusk konstatirali su da su problemi s kojima se suočavaju zemlje regiona prilika za osnaživanje i izgradnju efikasnih institucija i vladavine prava, što je najbolja preporuka za napredak u integracijama.

Tusk je istakao da je politika proširenja vrhovni prioritet evropskih institucija, ne samo kad je Crna Gora u pitanju nego region u cjelini i u tom pogledu, kako je rekao, ništa se nije promijenilo.

Komentirajući aktuelne prilike u regionu i u Crnoj Gori, Tusk je ocijenio da su protesti "nešto normalno i tipično za demokratsko društvo".

- To nije problem, to je dio normalnog funkcioniranja demokratskog društva. Od suštinskog interesa za Crnu Goru je da se svi problemi razjasne - naveo je Tusk.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.