EFEKTIVNE ODLUKE

Premijer Crne Gore: Povećana minimalna zarada i otvoreno više od 15 hiljada radnih mjesta

Najavljeno i smanjenje stopa poreza na dohodak

Ponosan na rezultate. Arhiv

Avaz.ba

24.4.2019

Premijer Crne Gore Duško Marković danas je izjavio kako je u mandatu aktuelne Vlade Crne Gore otvoreno više od 15 hiljada novih radnih mjesta.

- Kao predsjednik Vlade, ponosan sam na ovaj rezultat - rekao je Marković na Premijerskom satu, odgovarajući na pitanja poslanika.

Dodao je i da je Vlada dosta toga uradila i kada je riječ o unapređenju prava i kvaliteta života radnika te naglasio kako je inicirano i povećanje minimalne zarade za 15 posto, što će imati direktan utjecaj na oko 35 hiljada zaposlenih, prenose agencije.

- U ovom domu razmatrali ste i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini koji je Vlada utvrdila 7. marta, a kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti trgovine naveliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika - kazao je Marković.

Za januar je najavio i smanjenje stopa poreza na dohodak na zarade fizičkih lica sa 11 na devet posto.

- Osim ovih mjera, Vlada u kontinuitetu pomaže rješavanje stambenih pitanja zaposlenih. Pa je tako u periodu od 2016. godine u prosvjeti pod povoljnim uvjetima stambeno pitanje riješilo 318 zaposlenih, u policiji 717, a stambeno pitanje pod povoljnim uvjetima riješili smo za 317 zaposlenih u zdravstvu – rekao je predsjednik Vlade.

Marković je uvjeren da će 1. maj, Međunarodni praznik rada, biti dočekan kvalitetnim i efektivnim odlukama, koje su donesene u interesu radnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.