ZDRAVLJE

Crna Gora: Roditelji odgađaju vakcinaciju

Obilježavanja Evropske sedmice imunizacije pod sloganom "Spriječi, zaštiti, vakciniši“

Roditelji odgađaju vakcinaciju. Arhiv

Avaz.ba

24.4.2019

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopćio je da u toj zemlji trenutno ima više od 9.500 djece nevakcinisane protiv malih boginja. Roditelji ne odbijaju vakcinaciju, ali je odgađaju za neki stariji uzrast.

Povodom obilježavanja Evropske sedmice imunizacije pod sloganom "Spriječi, zaštiti, vakciniši“ Institut je objavio podatke da su nevakcinisana djeca generacija između 2012. i 2017. godine.

Kako ističu, na svu sreću, ta djeca se ne nalaze na jednom mjestu, nego su nepravilno raspoređena po svim općinama, što je povoljna situacija.

Jedan od ciljeva obilježavanja Evropske sedmice imunizacije je da se roditeljima predoči značaj raspolaganja pravim činjenicama, da koriste naučno provjerene podatke i da te podatke dijele s drugima.

Sedmica imunizacije je godišnji događaj čiji je opći cilj povećanje obuhvata imunizacijom jačanjem uvjerenja o potrebi zaštite svakog djeteta od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom, s posebnim akcentom na djecu iz teško dostupnih populacionih grupa, koji je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija u oktobru 2005. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.