SVEČANOSTI Potvrđena ispravnost za članstvo u NATO-u i EU

Crna Gora obilježila 13. godišnjicu nezavisnosti

Fena

Foto: Agencije


Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u petak, povodom 13. godišnjice nezavisnosti Crne Gore, kako su svi događaji koji su uslijedili nakon toga potvrdili ispravnost opredijeljenosti te zemlje za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. 

Marković je kazao kako je 21. maja 2006. ispravljena stogodišnja nepravda te je Crna Gora vraćena na svjetsku političku kartu, prenosi Hina.

- Crna Gora se tada okrenula budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti, a svi događaji koji su uslijedili potvrdili su ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da državu integriramo u najnaprednije zajednice modernog svijeta, NATO i Evropsku uniju - rekao je Marković na prijemu povodom godišnjice nezavisnosti.

Kazao je i kako su otad vidno ojačale državne institucije, a kao potvrdu za to naveo je i nedavnu presudu za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016., nazvavši taj proces najkompleksnijim u sudskoj historiji Crne Gore.

- Na djelu je demonstrirano ono što u teoriji zovemo snagom institucija. Jer, svaki atak na naše institucije, u ovom slučaju na sudstvo, zapravo je atak na Crnu Goru i njeno postojanje - poručio je Marković.

Crna Gora je na referendumu 21. maja 2016. obnovila nezavisnost, uz podršku 230.660 građana ili 55,5 posto izašlih birača. Za opstanak zajedničke države Crne Gore i Srbije tada se izjasnilo njih 185.002 ili 44,5 posto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije, prema kojem je za uspjeh referenduma bilo potrebna većina od 55 posto izašlih birača.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na