REGIJA

Crna Gora danas slavi Dan nezavisnosti: Vrijeme potvrdilo ispravnost odluke građana na referendumu

13 godina od obnove nezavisnosti

Milo Đukanović. CDM

I.K./Avaz.ba

21.5.2019

Crna Gora danas obilježava 13 godina od obnove nezavisnosti, a najviši državni zvaničnici su tim povodom poručili da je vrijeme potvrdilo ispravnost takve odluke građana na referendumu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je vrijeme potvrdilo kakav je historijski podvig napravila ta generacija.

- Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime i svrstala se u red modernih evropskih država. Postala važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse, na pragu punopravnog članstva u Evropsku uniju. Država koja je regionalni lider u razvoju ekonomije, sve privlačnija investiciona i turistička destinacija s realnim izgledima za dinamiziranje rasta i poboljšanja kvaliteta života građana. Multietnička zajednica za primjer u širem okruženju, posvećena demokratskom i institucionalnom snaženju, vladavini prava i unapređenju ljudskih prava i sloboda, po evropskim standardima - stoji u čestitki Đukanovića.

Sve to je, kako kaže, siguran temelj i preduvjet za daljnji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim trendovima. 

- Za novo doba trebaju nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije. Zato moramo imati obrazovni sistem koji će biti ključ za osvajanje i implementaciju novih tehnologija, za osposobljavanje društva za razvoj u eri digitalizacije. Inovacije stvaraju i ambijent za prevazilaženje starih podjela i retrogradnog nasljeđa, u najboljem interesu današnjih, i generacija koje dolaze. U tim procesima nužno je osavremenjavanje socijalne funkcije države, nužna je solidarnost koja je oduvijek krasila crnogorsko društvo - ističe on.

Crnogorski predsjednik je istakao i kako vjeruje da se respektabilna većina ljudi u Crnoj Gori, na osnovu konkretnih rezultata koji su ostvareni i etabliranja države kroz partnerstvo s najrazvijenijim zapadnim demokratijama, uvjerila da "smo, preuzimajući odgovornost za vlastitu budućnost prije 13 godina, napravili najbolji izbor". 

- U to ime, svim našim građanima još jednom čestitam 21. maj, s najboljim željama za ličnu i porodičnu sreću, i za daljnji procvat naše države. Neka je vječna Crna Gora - stoji u čestitki predsjednika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.