EVROPSKA KOMISIJA

Izvještaj o napretku Crne Gore: Mnogo toga odrađeno, ali treba implementirati reforme u oblasti vladavine prava

Avaz.ba

29.5.2019

Evropska komisija predstavila je danas u Briselu Paket proširenja za zapadni Balkan, koji uključuje i godišnji izvještaj za Crnu Goru.

Na konferenciji za medije govorili su visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) i evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hanh).

Šefica EU diplomatije istaknula je da je uspješna politika proširenja cilj Evropske unije.

- Ona je glavni pokretač promjena na zapadnom Balkanu - smatra Mogerini.

Han je kazao da je, kada su posrijedi Crna Gora i Srbija, mnogo toga odrađeno, ali dodao da treba implementirati reforme u oblasti vladavine prava.

- EU sve što radi, zasniva se na fer i objektivnim ciljevima. Mnogo toga ostaje da se uradi na ZB. Region mora ispostaviti bolje rezultate u oblasti korupcije i organiziranog kriminala i vladavine prava - kazao je Han.

- U trenutku kad shvatite da proces pregovora ne traje dan ili dva, nego godinama, a da je Hrvatska pregovarala osam godina, nerealno je očekivati da će drugi procesi trajati kraće - kazao je Han.

Komentirajući jučerašnja dešavanja na Kosovu, Mogerini je kazala da je to podsjetnik svima da se odnosi Beograd i Prištine trebaju stabilizirati.

- Čitav region će imati koristi od pomirenja - poručila je Mogerini.

- Ukoliko propustimo priliku za pomirenjem, mogu da se vrate stari duhovi rata - istakla je ona.

- Nadam se da će mudrost prevladati. Imam stalne kontakte i u Beogradu i Prištini, ali neke odluke moraju sami donijeti, iako je EU tu da pomogne - zaključila je ona.

Evropska komisija predstavila je danas i godišnji izvještaj za Crnu Goru.

U rezimeu izvještaja navedeno je na samom početku da je tokom posmatranog perioda zabilježen nizak nivo povjerenja u izborni sistem, na šta se mora obratiti pažnja, prenosi "Antena M".

Tokom perioda kreiranja izvještaja održani su predsjednički i lokalni izbori u 11 općina, pa je međunarodno posmatranje svih bilo jednostavno nemoguće, što je ostavilo prostor za optužbe o neregularnostima koje je bilo nemoguće pojedinačno provjeriti - navodi se u izvještaju.  

Također naglašavaju da politička scena ostaje podijeljena.

I nedostaje joj političkog dijaloga. Ograničen napredak bio je napravljen u 2018. povratkom većine opozicionih predstavnika u parlament i formiranjem parlamentarnog odbora. Ipak, pritvaranjem jednog poslanika, kao i optužbe za korupciju i nelegalno finansiranje partija (afera ''Koverat'') izazvalo je novo napuštanje parlamenta od opozicije. Te optužbe također su izazvale mobilizaciju građana kroz regularne ulične proteste i nove zahtjeve za formiranje tehničke vlade. Povratak dijaloga u parlament odgovornost je svih političkih aktera - navedeno je u izvještaju. 

Također dodaju da je Crna Gora djelimično spremna kada su posrijedi reforma javne administracije, borbe protiv korupcije i borbe protiv kriminala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.