REAKCIJE

Vilson: Crna Gora ulaskom u NATO napravila historijski korak

Ilustracija

B92

2.6.2019

Potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD Dejmon Vilson (Damon Willson) ocijenio je da je Crna Gora ulaskom u NATO prije dvije godine napravila historijski korak za sebe i za cijeli region.

On smatra da se time Crna Gora "na neki način izolira od utjecaja subjekata ili zemalja čiji upliv nije poželjan" i da je to "ujedno i signal za Rusiju da obazrivije postupa sa Crnom Gorom, jer ona ima svoje prijatelje", prenosi B92.

Vilson za NOVU M kaže da je Crna Gora napravila ogroman progres kad je posrijedi članstvo u EU i vjeruje da će biti prva naredna članica EU.

U isto vrijeme, kako navodi, ima još dosta posla, jer je neophodan napredak kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv organiziranog kriminala, a ljudi žele da vide i odgovoran pravosudni sistem.

Prema njegovim riječima, važna je i funkcionalnost institucija.

- Parlament mora da funkcionira, želimo da vidimo opoziciju da zauzme svoja mjesta u parlamentu i učestvuje u političkoj, demokratskoj debati - rekao je Vilson.

Prema njegovim riječima, predsjednik Milo Ðukanović zauzima mjesto u historiji.

- Zaslužan je za obnavljanje nezavisnosti, vodi zemlju pravim putem i razmišlja o dugoročnim interesima. Uradio je nešto što zaista nije lako, bez potpune podrške da vaša zemlja postane članica NATO - zaključio je potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.