CRNA GORA

Kentera: Balkan ne može biti prepušten samom sebi

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države moraju iskoristiti ovaj moment

Savo Kentera. Arhiv

Avaz.ba / Agencije

3.6.2019

Balkan ne može biti prepušten samom sebi, ili nekim trećim zemljama, rekao je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera nakon održanog TBS foruma u Budvi.

- Vidjeli smo i čuli ovih dana da Balkan, kao Balkan, ne može biti prepušten sam sebi, ili nekim trećim zemljama - istakao je Kentera za agenciju Mina.

Prema njegovim riječima, ukoliko Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ne iskoriste ovaj moment i ne prepoznaju da sve države zapadnog Balkana moraju postati članice Unije, ne zbog bilo čega, nego zbog evropskih vrijednosti koje EU baštini, onda će neko drugi uletjeti na taj prostor i iskoristiti tu priliku. To se, kako je naveo, ne smije dozvoliti.

- To su neke stvari koje zaista ohrabruju da možda, bez obzira na to što s druge strane čujemo neke tonove da EU u novom sastavu komisije neće voditi računa o proširenju, ipak to proširenje bude negdje na agendi i da se Balkan mora svrstati na agendu proširenja u skorijem periodu - kazao je Kentera.

On je ocijenio da su se neke stvari pokrenule s mrtve tačke.

- Ovdje konkretno govorim o predsjedničkom panelu na kojem se razgovaralo o pitanju dijaloga Kosova i Srbije i gdje je konstatirano da u ovom momentu treba zanemariti priču oko podjele granica, posvetiti se konkretnim stvarima i vidjeti šta je to što će doprinijeti rješenju - kazao je Kentera.

Kako je naveo, činjenica da su predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučic i Hašim Tači sjeli za sto i počeli pregovore mora dovesti do nekog ishoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.