CRNA GORA

Janjić: Teško je objasniti srbijanskim vlastima da su crkva i država odvojene

Međudržavni odnosi se ne mogu stavljati na kocku

Dušan Janjić. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

13.6.2019

Teško je objasniti srbijanskim vlastima da su crkva i država odvojene, kazao je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose u Beogradu za list "Pobjeda", nakon burnih reakcija zvaničnika Srbije na usvajanje Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

- Na sceni su dvije vrste politike. Jedna poštuje pristup savremene demokratije, a to je odvojenost crkve od države, a druga je u totalnoj ideološkoj i drugoj konfuziji, a Crkvu prihvata kao državni posao, što je loše i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za Srbiju - rekao je Janjić.

On je naveo i da se međudržavni odnosi ne mogu stavljati na kocku "zato što ste vjernik i imate ekstremno desno shvatanje da su crkva, država i narod jedno isto".

- U Srbiji je mimo Ustava i zakona crkva postala dio ne samo zvanične politike nego i potpuno izvan bilo kakvih pravnih normi. Sve je to motivirano potrebama politike, posebno vezama s Rusijom. To je taj značajan faktor u igri - rekao je Janjić.

Janjić je komentirao i izjavu generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića o Crnoj Gori kao, "klasičnoj srpskoj državi", istakavši kako on pripada miljeu koji ne razlikuje ono što je njegovo lično opredjeljenje i ono što je ustavni poredak.

- Nameće se na sve načine da je SPC državna crkva, a Selaković u to i lično vjeruje, a i ponavlja stavove svoga predsjednika. To spada u klasični bijesni etnonacionalizam koji ne razlikuje pitanje crkve od državne politike - rekao je Janjić.

Janjić je ocijenio i da u spornoj izjavi "ima i nečiste savjesti i straha".

Podsjetimo, žustre reakcija SPC-a i predstavnika vlasti Srbije uslijedile su nakon što je Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, a crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio kako se mora ispraviti historijska nepravda i obnoviti autokefalnost CPC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.