REAKCIJE O Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Vlada Crne Gore: Sami donosimo svoje odluke, hvala Vučiću na savjetima

Mi nemamo niti ćemo imati ambicije da utječemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije

E. Ma. / Avaz.ba
13.06.2019 15:13

Vlada Crne Gore saopćila je da ona ne želi kreirati zakonodavni okvir nijedne strane države te da ne dopušta bilo kome da kreira njen unutrašnji sistem.

Na pitanje da prokomentira današnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj poziva vlasti Crne Gore da ne usvajaju Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, iz Vlade Crne Gore zahvalili su predsjedniku Srbije na savjetima, rekavši da Crna Gora sama donosi svoje odluke. 

- Zahvaljujemo se predsjedniku Vučiću na savjetima. Ali ga podsjećamo i ovim povodom da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u cjelini. Mi nemamo niti ćemo imati ambicije da utječemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije niti ćemo dozvoliti bilo kome, pa ni Srbiji, da utječe na naše odluke - navodi se u odgovoru Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore CdM-u.

Danas mi poštujemo Crnu Goru kao državu i želimo da imamo dobre odnose sa svim njenim građanima, podvukao je Vučić.

Vučić je danas iznio mišljenje o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Svako ugrožavanje imovine Srpske crkve u Crnog Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dvije zemlje i zato molim vlasti ili većinu u Crnoj Gori da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmjeren. Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Vencijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u Crnoj Gori. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori - istakao je Vučić. 

Komentari

NA VRH