REAKCIJE Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve

Mihailo: Iz kontejnera može svašta izlaziti

Antenam
16.06.2019 13:58

Foto: Agencije

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (SPC) Mihailo u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je izjave patrijarha SPC-a Irineja. Govoreći o skupu ispred Sabornog hrama u Podgorici, kaže da ga "jesu Srbi napravili, ali, bogumi, našim novcem".

- Pa, će i to doći na tapet, da se i o tome misli - kaže Mihailo.

Na molbu da komentira oštre reakcije patrijarha Irineja i Beograda, miropolit Mihailo kaže:

- Ovako mogu da kažem, iz kontejnera može svašta izlaziti. Ali nam to ne treba odvraćati pažnju toliko.

Prema njegovim riječima, prijetnje iz Beograda nisu novost. Pojašnjava da patrijarh SPC-a, pojedini episkopi, popovi, ali i političari "na sva usta govore protiv Crne Gore, Crnogorske crkve, Crnogoraca".

- Srpski patrijarh Irinej, siromah, ne zna mnogo. On misli ako se nekome da vlast da može govoriti bilo šta. On, recimo, govori da je srpska republika u Bosni, srpska republika Srbije, a Crna Gora da je država Srbije!? Nikako da se otresu 'velike Srbije'. Srpska pravoslavna crkva, Srbija, njeni izvjesni političari čak govore da je Crna Gora najkompletnija "srpska država" itd. 'Velika Srbija' je završena priča. Nadali su se Crnoj Gori i saradnji s nama, ali to je došlo do vrhunca i zvanično je nestalo velike Srbije - ističe mitropolit Mihailo, prenosi Antenam.net.

Dodaje kako, prema stanovištu SPC-a i države Srbije, u osnovi Crnogorci nemaju ništa.

- Oni smatraju da je ovo srpska zemlja, srpska crkva, srpski jezik, srpska istorija, srpska politika, srpski su svi spomenici... Kao da smo mi neki došljaci. Samo što ne kažu da smo s druge planete. A možda će i to reći. Njihov otac nacije Dobrica Ćosić je jednom dobro rekao, a to je da su 'Srbi sve na laži dobili'. Istina je. To se može dokazati - podvlači Mihailo.

Prema njegovim riječima, ovakvi napadi na Crnu Goru može upućivati na to "da hoće da ponove jednu vrstu Srebrenice i ovdje".

Komentari

NA VRH