AKTUELNO

Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlade Crne Gore

Pozitivno mišljenje o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Služba za odnose s javnošću Vlade CG

Antena M

21.6.2019

Venecijanska komisija je usvojila na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatirajući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva“.

Venecijanska komisija je u svom mišljenju pozdravila, kako je navedeno, „istinske napore crnogorskih vlasti“ da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977.

Venecijanska komisija, također, ocjenjuje pozitivnim opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantirana ne samo sloboda vjeroispovijesti već i sloboda nereligijskih uvjerenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije vjerskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantiraju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola.

U mišljenju se pozdravlja i zakonsko rješenje po kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna.

- Pristup koji je zauzet u Prijedlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobrodošao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da vjerske zajednice mogu djelovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama ustavna ograničenja ovlaštenja države nad vjerskim zajednicama ne mogu se smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Vjerske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto, iako posebno, garantirano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima - u okviru tog poretka, navodi se u dokumentu.

Komentirajući pitanje imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava:

- Što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom 1990-ih godina niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Tim prije zato što država, prema članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom prijedlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju.

Delegacija Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopćivši da će sugestije i preporuke za daljnje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Prijedloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.