CRNA GORA

Vlada: Ukoliko MCP nije zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije i želi agresivnu kampanju, to je unaprijed osuđeno na propast

Naravno da nema riječi o bilo kakvom „jednostranom oduzimanju crkvi“ jer to Vlada nikada nije ni predlagala

Vlada Crne Gore. Agencije

Avaz.ba

22.6.2019

Ako posljednja izjava predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Velibora Džomića znači da je MCP zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije (VK) o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, to je veoma dobra vijest, saopćeno je iz Vlade.

- Budući da je i Vlada veoma zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije i da je spremna, kako je već saopćeno, da u finalni tekst Prijedloga zakona integrira stručne preporuke i sugestije VK za daljnje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi, ovo znači da ne postoji nijedan razlog za nastavak agresivne kampanje koju MCP vodi protiv Prijedloga zakona. Dakle, ovakav stav MCP-a znači da nema nikakvih prepreka da i ova vjerska zajednica učestvuje u konstruktivnom dijalogu s ostalim vjerskim zajednicama i Vladom i da na terenu pravnih činjenica i međunarodnih pravnih standarda zajedno osiguramo da finalni tekst Prijedloga zakona bude usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije prije nego bude upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje - navedeno je u saopćenju.

Dalje navode da je Vlada već saopćila da je Venecijanska komisija u svom mišljenju jasno podržala predložena zakonska rješenja o zaštiti imovine i kulturnog naslijeđa koje pripada svim građanima Crne Gore, pohvalivši i mnoge druge značajne aspekte predloženog zakona.

Nakon ove nedvosmislene podrške za Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti sa najviše evropske adrese, predstavnici MCP-a sada tvrde da je mišljenje Venecijanske komisije ipak „negativno“ jer, kako navode, „nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkvi“.

Naravno da nema riječi o bilo kakvom „jednostranom oduzimanju crkvi“ jer to Vlada nikada nije ni predlagala. Umjesto toga, predloženim zakonom se utvrđuje prosta pravna činjenica da ono što je kroz stoljeća u Crnoj Gori stvarano od javnog, odnosno državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima. A ukoliko postoji sporenje o tome je li neka imovina zakonito ili nezakonito uknjižena na ime određene vjerske zajednice, spor će se razriješiti na jedini način kako je to moguće – nikakvim jednostranim oduzimanjem, već primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova".

Dalje podsjećaju da je upravo ovakav pristup Vlade izričito pohvaljen u mišljenju Venecijanske komisije riječima: „Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom prijedlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju.“

- S druge strane, ukoliko MCP nije iskreno zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije i ukoliko ga želi iskoristiti za agresivnu populističku kampanju protiv Prijedloga zakona, takva strategija je unaprijed osuđena na neuspjeh. U ovoj ozbiljnoj pravnoj analizi Venecijanske komisije neće pronaći nijednu preporuku ili sugestiju koja se kosi s ključnim opredjeljenjem zakona da afirmira pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripadaju svim građanima i da osigura da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavom teritoriju naše države - zaključeno je u saopćenju Vlade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.