REGION Poruka crnogorskog predsjednika povodom Dana državnosti

Đukanović: Bez obzira na prioritete nove administracije, Crna Gora živi evropski život

Euroatlantski smjer "matična odrednica državne politike''

Fena
12.07.2019 08:34

Milo Đukanović

Foto: Predsjednik CG

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u četvrtak na prijemu povodom Dana državnosti njegove zemlje 13. jula da savremena Crna Gora već živi svoj evropski život te da s realnim optimizmom gleda u svoju evropsku budućnost.

 - Za vrlo kratko vrijeme preskočili smo stoljeća lutanja po balkanskim stranputicama. Zato nas u ostvarenju naših ciljeva ne smije obeshrabriti kompliciranje procesa na evropskoj i globalnoj sceni niti neke skeptične poruke koje ovih dana dolaze s važnih evropskih adresa. Mi s Balkana moramo pokazati Evropi da je politika proširenja njena najbolja politika. Učinit ćemo to najuvjerljivije provođenjem reformi, izgradnjom institucija i jačanjem vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda po evropskim mjerilima - rekao je Đukanović.

Dodao je da je evropski i euroatlantski smjer "matična odrednica državne politike nove Crne Gore“.

Đukanović je kazao da će, neovisno o tome hoće li politika proširenja biti jedan od prioriteta nove administracije EU, Crna Gora nastaviti jačati partnerski odnos s Unijom jer za nju nema "alternative temeljnoj pripadnosti savremenoj evropskoj civilizaciji“.

- Evropeizacija crnogorskog društva je naš ključni cilj i stalni zadatak. Taj proces se ne završava samo formalnim članstvom. Dinamiziranje ekonomskog rasta i unapređenje kvaliteta života naših građana do evropskog nivoa - to je prioritet naše državne politike - rekao je Đukanović. 

On smatra da je pretpostavka za to osnaživanje regionalne stabilnosti i bolje infrastrukturno povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

- Time ćemo odgovorno doprinositi i evropskoj sigurnosti, u nadi da će nove strukture briselske administracije, dok jača populizam svuda u svijetu, vizionarski osavremeniti antifašističke temelje na kojima je nastao projekt ujedinjene Evrope i tako je učiniti konkurentnom u vremenima novih tehnoloških dostignuća i globalnih previranja u današnjem svijetu - istakao je crnogorski predsjednik.

Crna Gora 13. juli slavi kao Dan državnosti u sjećanje na taj dan 1878., kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora potvrđena kao nezavisna država, te na 13. juli 1941., kada je u toj zemlji izbio antifašistički ustanak.

- Berlinskim kongresom 1878. okončana je jedna velika oslobodilačka i državotvorna epoha u crnogorskoj povijesti. Crna Gora je tada potvrđena kao država u punom međunarodnom kapacitetu i zauzela svoje mjesto u krugu evropskih naroda i država toga doba - kazao je Đukanović.

Komentari

NA VRH