REGION

Đukanović: Bilo da su u odijelima ili u mantijama, prestupnici će završiti u zatvoru

Crna Gora će imati autokefalnu Crkvu, svi su dobrodošli

Milo Đukanović. Arhiv

Avaz.ba / Antena M

12.7.2019

Neupitno pravo Crne Gore je da krene u operaciju obnove autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Činjenice mogu i moraju pobijediti špekulacije, istakao je Đukanović gostujući na jednoj crnogorskoj televiziji.   

Pitanje je samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a vjerujem da smo pokazali takav kapacitet - istakao je on. 

Kako tvrdi, neophodno je imati jasnu strategiju i strpljenje. 

- Nismo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe - Crna Gora nesumnjivo će imati svoju autokefalnu Pravoslavnu crkvu - kazao je predsjednik Crne Gore.

Kada je riječ o priči o produbljivanju podjela, kazao je da su to manipulacije koje zamagljuju suštinu i vlastitu odgovornost za duboku podijeljenost pravoslavnog bića Crne Gore. Cilj je, ističe, osigurati jedinstvo u Crnoj Gori. Đukanovć je pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku da bude dio rješenja. 

Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada naspram prakse SPC-a u CG formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz koje će Crnogorci protjerivati Srbe, a podjele se nastaviti - rekao je Đukanović.

Kako tvrdi, njegov motiv je jasan. 

- Moja politička motivacija je jasna - da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko-primorsku mitropoliju ni druge eparhije SPC-a u CG ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da ostanu tradicionalno dio problema - kazao je Đukanović.

On smatra i da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika.

- Ona će široko otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovijesti i koja će svima koji su do sada službovali u ovoj ili onoj crkvi otvoriti mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac daljnje društvene kohezije u Crnoj Gori - kazao je predsjednik Crne Gore, dodajući da nema ataka na srpske nacionalne interese. 

Država je, ipak, kako kaže, pokazala višak tolerancije kada su posrijedi Rumija i krstionica u Tivtu. Kako kaže, svako će što prije morati razumjeti da se "ne igramo formiranjem države".  

To znači bezuslovno poštovanje pravnog sistema i svih pravila igre koja postoje u društvu i ta se pravila moraju odnositi i na one koji su u odijelima i na one u mantijama. Svako mora razumjeti da će biti ili lojalan građanin ili lojalna institucija državi Crnoj Gori u kojoj živi ili radi ili će biti prestupnik. 

Prestupnici će, bilo da su u odijelima ili mantijama, završiti u zatvorskim uniformama, jer je to sudbina prestupnika. Svako ko računa da može beskrajno dugo trajati naše prilagođavanje crnogorskoj nezavisnosti i da će u tom metežu i vremenu formiranja institucija dugoročno profitirati, vara se. Sve što mislite da ste učinili na nezakonit način, bit će prije ili kasnije predmet preispitivanja ozbiljne pravne države - kazao je on.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.