CRNA GORA

Raspisana potjernica za Aronom Šavivom

Specijalni tužilac objasnio je da je zadatak Šaviva bio da preko pravnih lica koja je osnovao u inozemstvu preuzima novac namijenjen za realizaciju kriminalnog plana

Šaviv: Nekadašnji šef izborne kampanje Demokratskog fronta. Agencije

Pobjeda / Antena M

6.8.2019

Za državljaninom Izraela i Velike Britanije Aronom Šavivom (Shaviv), nekadašnjim šefom izborne kampanje Demokratskog fronta, koji je osumnjičen za učestvovanje u planiranju terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, raspisana je međunarodna potjernica, saznaje Pobjeda.

Crnogorske vlasti obnovile su potjernicu i za bivšim operativcem CIA Džozefom Asadom(Joseph Assad), za kojim je prije godinu prvi put raspisana međunarodna potjernica.

Prema nalazima istrage, Aron Šaviv je Džozefa Asada, vlasnika konsultantske kompanije za sigurnost "Peregrini" angažirao za specijalne sigurnosne usluge i mjere elektonskog nadzora, za potrebe kampanje DF-a.

Na konferenciji za novinare protekle sedmice specijalni tužilac Saša Čađenović objasnio je da je zadatak Šaviva bio da preko pravnih lica koja je osnovao u inozemstvu preuzima novac namijenjen za realizaciju kriminalnog plana.

Novac su, prema stavu tužilaštva, uplaćivali za sada neidentificirani pripadnici kriminalne organizacije.

Šaviv je primljeni novac prosljeđivao drugim članovima kriminalne organizacije u Crnoj Gori i inozemstvu.

Čađenović je pojasnio da je Šaviv prihvatio da u julu 2016. postupa po naredbama i uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije.

- Do sada prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni A. Š. u periodu njegovog angažovanja u političkoj kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do kraja oktobra 2016. godine od novca prenesenog sa firme, čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno preko 1,15 miliona eura - kazao je Čađenović.

Tužilaštvo sumnja da je Šaviv plaćao račune za sprovođenje političke kampanje i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije sprovodio aktivnosti na teritoriji Crne Gore s ciljem elektronske zaštite pripadnika kriminalne organizacije i njihovog fizičkog osiguranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.