CRNA GORA

Sinđeliću odbijen zahtjev za dobijanje azila

Svjedok saradnik u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine

Saša Sinđelić. Screenshot

E. Ma. / Avaz.ba

10.9.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je rješenje kojim se odbija zahtjev dodjeljivanje azila Saši Sinđeliću(38), svjedoku saradniku u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

- Po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite Saše Sinđelića koji je podnijet 1. jula 2019. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite u Crnoj Gori. Uvidom u dokaze dostavljene ovom organu, utvrđeno je da je Saša Sinđelić učinio krivično djelo prije ulaska u Crnu Goru, za koje je, u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore propisana kazna zatvora u trajanju od pet godina ili teža kazna, čime su se stekli zakonski uslovi da se ovo lice isključi od prava na azil i supsidijarnu zaštitu i da mu se odbije zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite - naveli su iz MUP-a za CdM.

U MUP-u ističu da je Sinđelić u toku postupka po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite saslušan u dva navrata, i tada je iznio činjenice i okolnosti zbog kojih je zatražio zaštitu u Crnoj Gori.

- Međutim, priroda iznijetih činjenica i okolnosti nije mogla bitno uticati na donošenje drugačije odluke, imajući u vidu odredbe članova 29 i 30 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca - pojasnili su u MUP-u.

Protiv donijetog rješenja Sinđelić može podnijeti tužbu Upravnom sudu, u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke.

Podsjećamo da je prošle sedmice Viši sud u Podgorici donio je odluku kojom se odobrava izručenje Sinđelića Hrvatskoj, koja ga potražuje radi izdržavanja dvadesejednogodišnje zatvorske kazne zbog ubistva Mirka Fotisa.

Crnogorska policija je 2. jula ove godine, postupajući na osnovu međunarodne potjernice Interpol Zagreb uhapsila Sašu Sinđelića.

Sinđelić je 17. juna ove godine stigao ilegalno u Crnu Goru, jer su mu, kako je navodno rekao inspektorima Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, stizale stalne, konkretne prijetnje da će biti ubijen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.