CRNA GORA

Đukanović: Podržavamo ciljeve održivog razvoja

Odsustvo nedovoljno ambicioznog globalnog odgovora rezultira da najranjivije kategorije stanovništva i zemlje nastavljaju da u najvećoj mjeri osjećaju posljedice spore primjene Agende 2030

Đukanović u Njujorku. Screenshot

Srna

25.9.2019

Crna Gora će, u okviru svojih mogućnosti, nastaviti maksimalno da podržava ubrzavanje sprovođenja ciljeva i zadataka održivog razvoja, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na Samitu o ciljevima održivog razvoja UN u Njujorku.

Đukanović je rekao da je Samit još jedna prilika da se potvrdi politička volja za dostizanje definisanih ciljeva, ali i podijele praktična iskustva, saopšteno je iz kabineta Predsjednika Crne Gore.

- Odsustvo nedovoljno ambicioznog globalnog odgovora rezultira da najranjivije kategorije stanovništva i zemlje nastavljaju da u najvećoj mjeri osjećaju posljedice spore primjene Agende 2030 - dodao je Đukanović.

On je naveo da Crna Gora, u okviru reforme sistema upravljanja održivim razvojem, jača postojeće funkcije Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i uspostavlja centralnu, horizontalno pozicioniranu organizacionu jedinicu unutar sistema javne uprave za sprovođenje Strategije.

Đukanović je rekao da ubrzavanje sprovođenja ciljeva mora biti utemeljeno na integrativnom karakteru nacionalne politike održivog razvoja.  

On je pozvao na jačanje mehanizama razmjene informacija između sistema Ujedinjenih nacija i zvaničnih nacionalnih institucija.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.