POSJETA

Pompeo nakon sastanka s Đukanovićem: U direktnoj saradnji s Crnom Gorom spasili smo milijarde uređaja od ruskog malvera

Sastao se sa predsjednikom

Avaz.ba

4.10.2019

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo (Mike) boravi danas u službenoj posjeti Crnoj Gori

Tim povodom se u vili "Gorica" sastao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem. 

Pompeo je čestitao Crnoj Gori na pristupanju NATO-u te je obećao da će SAD nastaviti podržavati Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji. Naglasio je da je saradnja dvije države uspostavljena još prije Prvog svjetskog rata. 

- Crna Gora je mala nacija, ali daje ogroman doprinos. Čestitam na pristupanju NATO-u. Vi doprinosite međunarodnim misijama - rekao je Pompeo. 

Dodao je da je Crna Gora pokazala da je lider kad je u pitanju suočavanje s opasnostima 21. stoljeća.  

- Crna Gora dijeli američke prioritete. Zahvaljujem na podršci. Mi gledamo na vas kao na lidera u borbi protiv korupcije, jačanju pravne države i slobode medija. Zahvaljujući direktnoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti sajber sigurnosti, uspjeli smo razviti zaštitu od ruskog malvera, koji sada štiti milijarde uređaja širom svijeta - rekao je on i dodao da je sljedeća faza saradnje na tom polju u toku.   

Nekoliko dana prije same posjete, crnogorski predsjednik rekao je da je ova posjeta na liniji pojačanog prisustva SAD u regiji i da je pojačana zainteresiranost američke politike za zapadni Balkan. 

Na sastanku je Đukanović rekao američkom državnom sekretaru da Crna Gora ostaje pouzdan partner u regionu.  

Predsjednik Crne Gore i na Twitteru  je  Pompeu poželio "toplu dobrodošlicu". 

Pompeo je naglasio da SAD žele veći broj američkih kompanija u Crnoj Gori i da će SAD nastaviti stajati uz narod Crne Gore kao partnera. 

Na konferenciji za medije nakon susreta s najvišim državnim zvaničnicima rekao je da se u Crnoj Gori ne smiju dešavati slučajevi napada na novinare, kao što se desilo s Oliverom Lakić.

- Imao sam privilegiju da sretnem Oliveru Lakić, koja je dobila međunarodnu nagradu "Hrabra žena". To je novinarka na koju su pucali, jer je pisala o švercu cigaretama. Napadi na novinare poput ovoga su napadi na demokratiju i prinicipe našeg savezništa i ne smiju se više nikad ponoviti - kazao je Pompeo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.