PODGORICA

Crna Gora od SAD kupuje 67 oklopnih vozila

Riječ je o lakom oklopnom patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije

Pompeo se sastao s premijerom Duškom Markovićem. AFP

Fena

5.10.2019

Crnogorsko Ministarstvo odbrane dobilo je zvaničnu ponudu američke vlade za nabavku 67 oklopnih vozila, čija je vrijednost 36 miliona dolara. 

Potvrda iz Ministarstva stigla je nakon što je u petak američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) rekao u Podgorici da su ove sedmice SAD ponudile Crnoj Gori ugovor o najvećoj prodaji vojne opreme u historiji dvije nacije, koji uključuje isporuku lakih taktičkih vozila vrijednih 36 miliona dolara.

Alma Ljuljanović-Jovićević iz Ministarstva odbrane Crne Gore rekla je da u narednih dvadesetak dana očekuje da Vlada prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana s američkom vladom i da mogu očekivati da u 2020. godini imaju prvi kontingent vozila, prenosi Beta.

Riječ je o lakom oklopnom patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije. Dizajnirano je tako da bude jače, sposobnije, fleksibilnije, lakše za transport i popravku i, iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima nego njegov prethodnik Hummer.

Crna Gora tako će postati, nakon Amerike i Slovenije, treća država čiji će vojnici moći koristiti ovo vozilo. Prema najavama, nabavka vojne opreme bit će finansirana iz kredita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.