PODGORICA Nakon posjete Majka Pompea

Crna Gora od SAD kupuje 67 oklopnih vozila

Riječ je o lakom oklopnom patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije

Fena
05.10.2019 10:39

Pompeo se sastao s premijerom Duškom Markovićem

Foto: AFP

Crnogorsko Ministarstvo odbrane dobilo je zvaničnu ponudu američke vlade za nabavku 67 oklopnih vozila, čija je vrijednost 36 miliona dolara. 

Potvrda iz Ministarstva stigla je nakon što je u petak američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) rekao u Podgorici da su ove sedmice SAD ponudile Crnoj Gori ugovor o najvećoj prodaji vojne opreme u historiji dvije nacije, koji uključuje isporuku lakih taktičkih vozila vrijednih 36 miliona dolara.

Alma Ljuljanović-Jovićević iz Ministarstva odbrane Crne Gore rekla je da u narednih dvadesetak dana očekuje da Vlada prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana s američkom vladom i da mogu očekivati da u 2020. godini imaju prvi kontingent vozila, prenosi Beta.

Riječ je o lakom oklopnom patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije. Dizajnirano je tako da bude jače, sposobnije, fleksibilnije, lakše za transport i popravku i, iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima nego njegov prethodnik Hummer.

Crna Gora tako će postati, nakon Amerike i Slovenije, treća država čiji će vojnici moći koristiti ovo vozilo. Prema najavama, nabavka vojne opreme bit će finansirana iz kredita.

Komentari

NA VRH