REAKCIJE

Jakšić: Amerika želi na Balkanu pouzdanog partnera

Boško Jakšić. Agencije

Avaz.ba / RTCG

6.10.2019

Crna Gora i SAD su partneri, saveznici i prijatelji, poruka je koja intenzivno i u kontinuitetu dolazi kako s crnogorskih tako i najznačajnijih američkih adresa.

Sama činjenica da je Crna Gora u kratkom periodu od dvije godine bila domaćin dvojici od vodeće američke trojke, potpredsjedniku Majku Pensu (Mike Pence) i državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike Pompeo), nesumnjiv je dokaz, kako kaže analitičar Boško Jakšić, da je Amerika zainteresirana da ima pouzdanog partnera na zapadnom Balkanu, ali i da je Podgorica pokazala da to može biti.

- Sve je sadržano u tim riječima “mala nacija - veliki doprinos”, jer se taj doprinos najmlađe članice NATO-a ne mjeri njenom veličinom i brojem stanovnika, već onim što može da uradi na političkom i diplomatskom nivou, a to su očekivanja SAD vezana uz stabilnost zapadnog Balkana i to je proces u kojem Crna Gora nesumnjivo dobija sve veću i veću ulogu - kazao je Jakšić, prenosi RTCG.

Cijene SAD, kako je i sam državni sekretar saopćio, enorman doprinos Crne Gore. I Pompeova posjeta jeste gest podrške najmlađoj članici NATO-a, ali i poruka svima u regionu koji bi trebali, kako je kazao, slijediti taj primjer. Sama činjenica da je tokom razgovora u Podgorici bilo riječi o kosovskom konfliktu, situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i drugim kriznim tačkama u regionu, za Jakšića je znak da Crna Gora postaje najvažniji regionalni igrač.

- Onoga trenutka kada je Vašington postavio na pijedestal Podgoricu, na koji je postavlja da se na Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, posljednju i prvu buduću članicu, računa kao na dva najveća oslonca u regionu u naporima za njegovu konsolidaciju pa se u razgovorima i u Podgorici i u Skoplju razgovaralo i o kosovskom konfliktu i drugim kriznim tačkama u regionu i u Bosni i Hercegovini i to je znak da Crna Gora postaje sve važniji faktor na Balkanu i da sve teorije o velikim liderstvima velikih zemalja Balkana padaju u vodu američki angažmanom - kazao je Jakšić.

Osim sigurnosti kao ključne koristi koju naša država uživa članstvom u Sjevernoatlantskom savezu, tu su i ekonomske prednosti. Tokom razgovora s crnogorskim zvaničnicima sekretar Pompeo najavio je i do sada najvredniji sporazum o opremanju Vojske Crne Gore američkom vojnom opremom vrijednom 36 miliona dolara.

- Osim diplomatske simbolike i poruka koje su vezane za geostrateška pitanja, ovoga puta imamo i prvi veliki bilateralni dogovor koji se tiče vojne saradnje, a on je popraćen u suzbijanju ruskog softvera. U svakom slučaju to je konkretna potvrda ove važnosti na političkom nivou - kazao je Jakšić.

A kada je riječ o unutrašnjoj politici Crne Gore, državni sekretar SAD, kako kaže Jakšić, potencirao je ono što se uglavnom već zna, a to su neophodnost jačanja institucija pravne države, borba protiv kriminala, korupcije, kao i borba za slobodu medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.