REGION

Duško Marković: Odbijanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je loš signal

Duško Marković. Arhiv

Avaz.ba / Vijesti.me

21.10.2019

Premijer Crne Gore Duško Marković upozorio je da odluka Evropske unije da odloži otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom šalje negativnu poruku Balkanu, i izrazio je nadu da će politika proširenja Evropske unije ponovo dobiti na značaju po okončanju Brexita.

- Odbijanje Evropske unije da otvori pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom loš je signal i loša poruka za Zapadni Balkan kao cjelinu, a istovremeno nije dobra pozicija ni za Evropsku uniju. Ona neće biti potpuna, ujedinjena i sigurna bez Zapadnog Balkana - rekao je Marković u intervjuu za Associated press.  

Marković je rekao i da će završetak procesa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije "osloboditi Uniju od velikog problema" i najaviti "nove prilike za zemlje kandidate (za članstvo)" kao što je Crna Gora.

- Brexit je jedno od teških otvorenih pitanja s kojima se Evropska unija suočila prethodnih godina. Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije ne bi trebao imati negativan utjecaj na dinamiku pristupnih pregovora Crne Gore s Evropskom unijom, već bi trebao biti pozitivan podsticaj za nas - naveo je Marković u petak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.