OBAVIJEST Vlada potvrdila

Nakon što je Duško Marković posjetio Vatikan: Papa Franjo dolazi iduće godine u Crnu Goru

Fena

Papa Franjo

Foto: Agencije


Papa Franjo posjetit će iduće godine Crnu Goru, saopćila je u subotu Vlada Crne Gore nakon susreta poglavara Katoličke crkve i crnogorskog premijera Duška Markovića u Vatikanu.

- Papa Franjo pohvalio je na sastanku sa Markovićem politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa - navodi se u saopćenju.

Posjeta Markovića Svetoj Stolici došla je svega nekoliko dana nakon što je u crnogorskoj javnosti objavljen odgovor Franje na pismo patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), u kojem je Irinej izrazio zabrinutost zbog namjere crnogorske države da do kraja godine usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti.

  • Marković tokom posjete Vatikanu

    Marković tokom posjete Vatikanu

    Foto: Twitter


Zakonu, koji je vlada pripremala četiri godine, najviše se protivi SPC u Crnoj Gori, koji raspolaže sa skoro 700 vjerskih objekata u toj zemlji.

U toj crkvi smatraju da je zakon napisan "s ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine".

Papa je u odgovoru Irineju napisao da zakon o vjerskim slobodama u Crnoj Gori mora biti donesen po demokratskim principima i da ga moraju prihvatiti sve vjerske zajednice.

O tome je u subotu Marković razgovarao s vatikanskim državnim sekretarom, kardinalom Pijetrom Parolinom.

Prema saopćenju, oni su se usuglasili da daljnju proceduru donošenja i primjene zakona treba pratiti dijalog i što je moguće veća saglasnost.

- Sveta Stolica se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali podržava donošenje zakona kojim će se, u skladu s civilizacijskim principima, urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica - kazao je Parolin.

Ocijenio je da je Crna Gora pokazala integritet zemlje sa snažnom multivjerskom tradicijom i skladom te da je "najavljena posjeta pape Franje potvrda reputacije Crne Gore".

Više o temi Papa Franjo

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na