AKTUELNO

Đukanović: Poraženi ostaci velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori

Smatraju da se poslanici DF-a redovno identificiraju s ulogama nekih kvazinacionalnih heroja na barikadama tuđih interesa

Đukanović: DPS osuđuje vandalski čin. Arhiv

Avaz.ba

27.12.2019

Demokratska partija socijalista Mile Đukanovića najoštrije je osudila, kako su kazali, nasilničko i huligansko ponašanje poslanika Demokratskog fronta koji su sinoć u parlamentu izazvali, kako navode, vandalski incident nezapamćen u crnogorskoj historiji.

- Oni su pod izgovorom odbrane SPC-a i interesa srpskog naroda u Crnoj Gori još jednom prikazali svoje pravo lice, birajući ucjene i nasilje za postizanje ciljeva svoje nazadne politike, u pokušaju da primitivizmom, agresijom, mržnjom i ratničkom retorikom unize crnogorske institucije i blokiraju donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ustvari, zajedno sa SPC-om u Crnoj Gori, kao mnogo puta do sada, pokazali su se kao historijski prevaziđeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma - istakli su iz DPS-a. 

Uprkos, kako su kazali, tolerantnom stavu i konstruktivnom ponašanju vladajuće koalicije, u nastojanju da omogući predstavnicima te političke manjine da prepozna šansu da u svojoj državi djeluje kao odgovoran politički subjekt, poslanici DF-a se, kako dodaju, redovno identificiraju ulogama nekih kvazinacionalnih heroja na barikadama tuđih interesa. 

- Na kraju se to "herojstvo" i proklamirana spremnost na žrtvu svede na lošu imitaciju nacionalističkog vandalizma iz devedesetih, gdje je mjera junaštva iživljavanje nad mikrofonima u parlamentu. Poslovično, ovi nesuđeni junaci brzo prijeđu put od umišljenih heroja, preko primitivnih prostaka agresivnih u masi, do nezaobilazne, ali sada već tragikomične uloge neshvaćenih žrtava - kazali su iz DPS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.