PODGORICA

Historijski dokument: Milo Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Nakon što je usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u načelu, došlo je do teških incidenata nakon kojih su svi poslanici DF-a uhapšeni

Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Agencije

Avaz.ba

28.12.2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je danas Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, saznaje Portal RTCG. 

Podsjećamo da je nakon incidenta u Skupštini, glasovima vladajuće koalicije i SDP-a usvojen je i ovaj akt. Poslanici Demokratskog fronta pozvali su ranije Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da ga vrati Skupštini na doradu. 

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su sagrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

U skupštinskoj sali, nakon što je usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u načelu, došlo je do teških incidenata nakon kojih su svi poslanici DF-a uhapšeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.