REGION

Premijer Crne Gore uputio mitropolitu Amfilohiju upozorenje da ne potiče nerede

Radi se o političkoj manipulaciji

Duško Marković. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

30.12.2019

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je danas, povodom paljenja crnogorske zastave u Beogradu, da je to neshvatljivo ponašanje vlasti Srbije, a mitropolitu Amfilohiju je uputio "posljednju opomenu".

- U Crnoj Gori postoji bezbijednost srpske imovine i građana i ovdje nisu ugroženi. Radi se o političkoj manipulaciji koja želi Crnu Goru da predstavi kao nesigurnu zemlju - rekao je Marković, prenosi Antena M dodajućI:

- O Crnoj Gori se ne može odlučivati van Crne Gore, Crna Gora je samostalna država.

Crnogorski premijer je istovremeno uputio, kako je naveo, posljednju opomenu mitropolitu Amfilohiju i sveštenstvu, za koje je rekao da treba da se vrati u hramove, a ne da poziva na otpor na ovakav način. 

- Poziv za dijalog je otvoren, a Amfilohiju kažem da ne podstiče nerede, ovo je posljednja opomena - poručio je Marković. 

Dodao je da je dijalog praksa vlade i da je to ponovio i mitropolitu Amfilohiju. 

Time, kazao je, ne napada “mitropolita SPC”, već samo apelira da se ne zloupotrebljavaju vjerska osjećanja građana. 

- Ako je mitropolit spreman, već od sutra možemo da razgovaramo - rekao je Marković, koji je u noći usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti odbio prijedlog mitropolita Amfilohija da se glasanje odloži do iza Božića.

Za političke stranke je rekao da mogu da organiziraju proteste, ali u skladu sa zakonom i zaprijetio da će, kako je rekao, svako huliganstvo biti sankcionirano.

Marković nije želio komentirati podizanje optužnice protiv nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.