REAKCIJE

Amfilohije odgovorio Markoviću: Crkva ne podstiče na demonstracije

To ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema našoj Crkvi

Mitropolit Amfilohije. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

30.12.2019

Nakon što je premijer Crne Gore Duško Marković pozvao sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve da se vrati u hramove, a ne da poziva na otpor, oglasili su se iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Crkva ne podstiče na demonstracije, osobito ne nasilne, niti poziva i podržava vjerni narod da se sukobljava s policijom, u čijim redovima su naša braća i sestre. To, s druge strane, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema našoj Crkvi koji su pratili donošenje ovog Zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno sao.pštavaju javnosti. Sveštenstvo i vjerni su, prije i iznad svega, pozvani da se mole Bogu da onima koji su na vlasti povrati razum, te da se trude da izgone ljudske grijehe, najprije iz sebe, pa onda i drugih, a, po riječima Svetog Pisma, oni se nikako drugačije ne izgone osim postom i molitvom - saopćio je mitropolit Amfilohije.

Marković je danas rekao da je poziv za dijalog otvoren, a Amfilohiju je poručio da ne podstiče nerede i da je to posljednja opomena.

Predsjednik Vlade je poručio da ne napada mitropolita SPC, već samo apelira da se ne zloupotrebljavaju vjerski osjećaji naroda. 

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske navode da je premijer Marković danas nepravedno prozvao mitropolita na odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimjereno uputio upozorenje, iako su, kažu, i sam mitropolit i MCP jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja.

– Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu Crkvi. Podržavamo njegov (Markovićev) poziv za dijalog, ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje – ističu iz MCP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.