AKTUELNO

Đukanović: Država građanima garantira mir i stabilnost

Milo Đukanović. Antenam.net

Avaz.ba / Antenam.net

31.12.2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je u novogodišnjoj čestitki da građani te zemlje moraju biti apsolutno sigurni da je država Crna Gora u stanju da im garantira mir i stabilnost i da osigurava ustavni poredak zemlje, da se veoma efikasno možemo suočiti sa svim destruktivnim namjerama bilo otkuda da one dolaze, što je, kako kaže, pokazano i posljednjih dana.

- Pokazali smo novu sposobnost, novi kapacitet države da se veoma suptilno i veoma pažljivo bavi teškim historijskim naslijeđem podjela i sukoba unutar Crne Gore, ali i jednako takvom odlučnošću da ne dozvolimo da Crna Gora bude talac tih historijskih podjela, te sposobnošću da rješavamo te probleme u skladu s najboljim evropskim standardima i najboljom evropskom demokratskom praksom - navodi Đukanović.

Dodaje da je 2019., uprkos brojnim izazovima, Crnoj Gori donijela unaprijeđenu stabilnost i napredak u mnogim oblastima.

- Produžen je dinamičan ekonomski rast i jednako tako kvalitetan demokratski razvoj. Državne institucije sada imaju kvalitetniju efikasnost i funkcionalnost, a poboljšana je i vladavina prava. Sve to nam daje za pravo da kažemo da danas imamo bolji društveni standard i realan optimizam, da je dogledno moguć životni standard građana Crne Gore na evropskom nivou. Crna Gora kao odgovorna članica NATO saveza je dodatno unaprijedila međunarodnu poziciju. Paralelno s tim, vrijedno smo radili na osiguranju dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu. Uprkos izvjesnim rezervama u politici Evropske unije, evropeizacija crnogorskog društva i članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji ostaje i dalje jedan od najvažnijih prioriteta državne politike - navodi Đukanović.

Zato, dodaje, sa optimizmom dočekujemo 2020.

- Ove godine ćemo građanima Crne Gore predati na upotrebu prvu dionicu autoputa Bar-Boljare. Paralelno s tim, započet ćemo realizaciju sljedećih dionica stvarajući uslove da u bliskoj budućnosti zaokružimo taj projekat koji će integrirati Crnu Goru i stvoriti uslove za kvalitetnije i sigurnije veze sa našim susjedima i sa centralnom Evropom. Podmorski energetski kabl prema Italiji i Zapadnoj Evropi koji je nedavno stavljen u funkciju otvara neslućene mogućnosti energetskog razvoja naše zemlje, ne samo u oblasti proizvodnje električne energije nego i u smislu valorizacije Crne Gore kao tranzicionog područja i veze između Jugoistočne i Zapadne Evrope - kaže Đukanović.

Đukanović je istaknuo da će odluka da se već od 2020. krene u povećanje plaća zaposlenim u zdravstvu i obrazovanju omogućiti da povećamo atraktivnost tih zanimanja i da pokušamo da animiramo najtalentiranije i najsposobnije pojedince iz našeg društva za bavljenje tim odgovornim poslom.

- Jedan od najvažnijih interesa svake odgovorne državne politike je da svojim građanima osigura pouzdanu zdravstvenu zaštitu, a posebno da najmlađim generacijama osigura kvalitetan transfer znanja koji će ih osposobiti za izazove sa kojima će se suočiti u životu i koji će ih osposobiti da odgovorno brinu o budućnosti naše zemlje - navodi Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.