CRNA GORA

Jaramaz: Joanikije preuzeo kormilo od nepredvidivog i po Srbe štetnog Amfilohija

Najgore rješenje nije oduzimanje hramova, već stvaranje nekakve autonomne crnogorske crkve od eparhija SPC-a, kao od (eparhija) Ruske crkve u Ukrajini

Amfilohije uskoro puni 82 godine. Antena M

Avaz.ba

2.1.2020

Amfilohije približno 25 godina igra ples sa Đukanovićem, bilo koreografiju ili kontrolirani konflikt, radi dogovora, tvrdi Igor Jaramaz, jedan od autora strategije Vlade Srbije o Srbima u regionu iz 2011., bivši v. d. šefa kabineta ministra vjera Republike Srbije, prenosi Antena M.

U članku koji objavljuje srbijanski portal Vidovdan piše da „to što su se Mandić i Knežević sastali s patrijarhom Irinejem je zato što Mandić zna Amfilohijevu igru”.

- Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) je posljednja spona između Srba i crnogorske državnosti. Likvidacijom tog mitosa se Srbi trajno oslobađaju jedinog balasta koji ih je držao pacifikovanim.

Zato su se prvog dana barikade digli njemu (Amfilohiju) najmanje odani Pljevljaci, Novljani, Beranci, Bjelopoljci, odnosno „većinske srpske sredine, na ‘periferiji’ Crne Gore” (van eparhije mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija).

Joanikije (Mićović) je ovdje na ispitu kao istinski vođa koji je preuzeo kormilo od senilnog, neuračunljivog, nepredvidivog i po Srbe i pravoslavlje u Crnoj Gori, štetnog ‘Đeda’ Amfilohija - tvrdi Jaramaz.

Čak je i ljuti arhiprotivnik Đedu u SA Saboru i SA Sinodu, episkop bački Irinej (Bulović), prevođenjem protesta u Novom Sadu, podržao stvar, što je Joanikijeva pobjeda, dodaje.

- Najgore rješenje nije oduzimanje hramova, već stvaranje nekakve autonomne crnogorske crkve od eparhija SPC-a, kao od (eparhija) Ruske crkve u Ukrajini.

On (Amfilohije) i njegova četvorica saradnika – Džomić, Perović, Nikčević, Plamenac – najmanje od 2004. do 2006. pripremaju teren za tu varijantu - piše Jaramaz, navodeći kao dokaze „unilateralno samoproglašenje (Amfilohija) za arhiepiskopa – stavljanjem Sinoda pred svršen čin da to prizna; rasrbljavanje i crnogorčenje MCP-a – pod geslom borbe protiv ‘etnofiletizma’, kroz npr. poturanje naziva Pravoslavna crkva u Crnoj Gori – MCP, umjesto SPC; čišćenje MCP-a od integralno-srpskih klirika – Purić, Bogosavljević, Dragojlović...; pritisak na Mileševsku eparhiju – Filaret 2007, pljevaljski protoprezviterijat 2012 ili izjednačavanje Petrovića-Njeguša s Nemanjićima.

- Đukanovićevi potezi su iznuđeni – za sedam dana Amfilohije puni 82 godine – ovo mu je možda posljednja šansa, jer Joanikije ne bi nikada pristao na šta je, po svim dosadašnjim potezima, spreman Amfilohije - prenosi Vidovdan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.