REGION

Prema instrukcijama Srbije, ambasador Božović odbio primiti protestnu notu Crne Gore

Nekontrolirani protesti i necivilizacijsko ponašanje u suprotnosti s načelima dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države

Ambasador Republike Srbije Vladimir Božović primljen na razgovor u MVP-u. Vlada CG

Sl. M. / Avaz.ba

3.1.2020

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvan je na razgovor u crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Generalni sekretar, kako je saopćeno iz Vlade Crne Gore, Miodrag Kankaraš uložio je protest MVP-u, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije. 

- Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost sigurnost naših diplomata - naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagirati u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju osiguranja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

On je naveo da su nekontrolirani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti s načelima dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države i načelima međunarodnog prava o osiguravanju nesmetanog i sigurnog funkcioniranja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema. 

Ambasador Božović osudio je spomenuti čin kao neprimjeren, naglasivši da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana.

- Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopćiti i Ministarstvo vanjskih poslova - rekao je ambasador, istakavši "žaljenje ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta". 

Također, istakao je da se u komunikaciji s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem poduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore. On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore.

Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, odbio primiti protestnu notu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.