CRNA GORA Odluka sudije za istragu

Novinarki Đikanović ukinut pritvor: Objavila lažnu informaciju

Tužiteljica je zatražila pritvor zbog mogućnosti da ona ponovo plasira slične tekstove

Avaz.ba

Anđela Đikanović

Foto: Vijesti.me


Novinarka je uhapšena svega par sati nakon što je objavila tekst "FOS saznaje: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan" .

Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović ukinuo je pritvor Anđeli Đikanović. 

Tužiteljica Ana Kalezić tražila je određivanje pritvora zbog činjenice da je "osumnjičena novinar i da je kao novinar očigledno iznošenjem lažnih vijesti na portalu elektronskog FOS media izazvala paniku među građanima". 

  • Anđela Đikanović

    Anđela Đikanović

    Foto: Vijesti.me


Tužiteljica je pritvor tražila i zbog činjenice da je "Đikanović duži niz godina novinar i da je tako očigledno stekla brojne konekcije i poznanstva među licima koja se bave javnim informisanjem i da joj je pored nespornog prestanka radnog odnosa dostupan veći broj medija preko kojih može da objavljuje tekstove istog ili sličnog tipa".

"Za određivanje pritvora po navedenom pritvorskom osnovu potrebno je da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će osumnjičena ponoviti krivično djelo. Naime, okolnosti navedene u predlogu za određivanje pritvora po nalaženju ovog sudije ne dovode do realnog i objektivno utemeljenog zakjljučka da će osumnjičena u slučaju odbrane sa slobode ponoviti krivično djelo jer se za postojanje ovog zakonskog pritvorskog osnova traže posebne okolnosti, a kojih u konkretnom slučaju nema jer osumnjičena do sada nije krivično osuđivana niti se protiv nje vode drugi krivični postupci", naveo je Pejović.

Uhapšena zbog izazivanja panike i nereda

Bivša urednica i novinarka FOS media uhapšena je juče zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda.

Novinarka je uhapšena svega par sati nakon što je objavila tekst "FOS saznaje: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan". 

Pola sata kasnije Vlada Crne Gore i Uprava policije demantovali su te navode, a redakcija "FOS media" izvinila se čitaocima objašnjavajući da im nije bio cilj izazivanje panike kod građana. 

Đikanovićeva je nakon hapšenja dala otkaz u tom mediju, a pred tužiteljicom Anom Kalezić negirala je krivično djelo koje joj se stavlja na teret i kazala da cilj teksta nije bio izazivanje panike već objektivno informisanje javnosti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na