CRNA GORA

Prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu: Identificirano 12 žrtava

Osam osoba uhapšeno

Sastanak u policiji Crne Gore. Twitter

Avaz.ba

9.1.2020

Uprava policije Crne Gore saopćila je da je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme.

Međunarodna akcija s Interpolom i Europolom rezultirala je za sada hapšenjem osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i identificiranjem 12 žrtava ovog djela, a u obradi je 85 osoba - saopćeno je iz policije. 

Kako je poručeno, borba protiv trgovine ljudima u vrhu je prioriteta rada Uprave policije.

- Jučer tokom dana, preduzimajući istražne aktivnosti na ovom predmetu, službenici Uprave policije izvršili su pretrese na tri lokacije. U tim objektima zatečena su 93 lica s Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od osumnjičenih lica, a koja su raspolagala velikim sumama novac. Preduzimajući daljnje radnje, službenici policije izuzeli su više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljnjeg vještačenja u cilju otkrivanja krivičnih djela - navedeno je u saopćenju Uprave policije.

Kako je navedeno, radi identificiranja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela poduzimaju se daljnje istražne aktivnosti.

Tokom provođenja istrage ostvarivana je i kontinuirana policijska i tužilačka saradnja s policijom zemlje iz koje potječu izvršioci i žrtve izvršenih krivičnih djela, u okviru čega su organizirani i zajednički operativni sastanci na kojima su razmijenjena ključna saznanja u vezi s izvršiocima, žrtvama, ali i samim modusom operandi, što je svakako doprinijelo uspješnoj realizaciji istrage - navedeno je u saopćenju. 

- Ovo je bila međunarodna akcija realizirana u saradnji s Interpolom, gdje su NCB Interpolu Podgorica putem Generalnog sekretarijata Interpola dostavljena značajna saznanja o ovom krivičnom djelu, te da je u ostvarenoj saradnji s Europolom izvršena identifikacija ovog specifičnog modusa operandi za koji je utvrđeno da se u ranijem periodu pojavljivao u zemljama zapadne Evrope - navela je policija.

Kako je saopćeno iz UP-a, uključivanjem crnogorske policije u ovu akciju ukazano je povjerenje ove dvije međunarodne organizacije policiji, što predstavlja dodatnu potvrdu statusa u međunarodnim okvirima kao dosljednog, pouzdanog i kredibilnog partnera u najtežim policijskim istragama.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković danas se sastao s kolegama iz zemlje iz koje potječu žrtve, na kojem je zaključeno da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu, a da je ova aktivnost dobar pokazatelj kvalitetne međunarodne saradnje. 

Kolege su zahvalile na profesionalnoj saradnji i istakle da je crnogorska policija efikasna i da posjeduje izuzetne istražne vještine.

Radi daljnjeg sprečavanja otvaranja sličnih centara i proaktivnog djelovanja s ciljem predupređenja izvršenja ovih krivičnih djela, s akcentom na borbu protiv trgovine ljudima, daljnja i obimnija saradnja s Europolom tek slijedi - zaključeno je u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.