PREDOSTROŽNOST

Crna Gora stavila pod nadzor 108 putnika zbog koronavirusa

Na letu iz Rima nije bilo putnika koji su u posljednje dvije sedmice bili na području Kine

Na aerodromima nema termovizijskih kamera. AFP

Avaz.ba

29.1.2020

U posljednja četiri dana 108 osoba koje su ušle u Crnu Goru stavljeno je pod zdravstveni nadzor jer potječu s područja u kojem vlada koronavirus.

Nijedna od tih osoba nije imala simptome ove zarazne bolesti, ali su u obavezi da se javljaju epidemiolozima, prenose crnogorski mediji.

Na letu iz Rima nije bilo putnika koji su u posljednje dvije sedmice bili na području Kine.

Otkako su počele kontrole na granicama, za četiri dana u Crnu Goru je ušlo 108 osoba koje su graničnoj policiji dale potvrdan odgovor, zatim su upućene sanitarnom inspektoru. 

- Sanitarna inspekcija izdaje rješenje kojim se pod zdravstveni nadzor stavlja lice koje je boravilo u Kini ili je bilo u kontaktu s oboljelim licima. U naredna 24 sata lice je dužno da se javi epidemiologu u općini ili mjestu, dok je u Crnoj Gori i njegovo stanje se prati 14 dana, dok je pod zdravstvenim nadzorom - rekla je sanitarna inspektorica Jelena Pajović.


Čovjek može da prenese infekciju, a da nije inficiran. Antenam.net

Dok su na aerodromima u regionu instalirane termovizijske kamere koje mogu identificirati putnike s povišenom temperaturom, na crnogorskim aerodromima ne provodi se takva kontrola.

Direktor Instituta za javno zdravlja objasnio je i zašto.

- Detektori su u početku bili aktuelni, ali nakon informacije da je period inkubacije, do simptoma 14 dana, čovjek može da prenese infekciju, a da nije inficiran - kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Oni koji su do sada kontrolirani nisu imali simptome koronavirusa.

- U slučaju da imaju zdravstvenih tegoba, tim licima se daje zaštitna maska, pozivaju se aerodromski ljekar i epidemiolog. Za sada se niko nije javio da ima povišenu temperaturu otkako vršimo nadzor - zaključila je Pajović.

Osim na aerodromima, slična kontrola putnika se provodi na graničnim prijelazima, ali i u luci Kotor i Bar.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.