PODGORICA

Crna Gora: Izoliran pacijent zbog sumnje da je zaražen koronavirusom

Mugoša je istaknuo da je mala vjerovatnoća da je u pitanju koronavirus

Urađene sve analize. Ilustracija

Srna

9.2.2020

Pacijent koji je boravio u Kini, izoliran je na Infektivnoj klinici u Podgorici zbog sumnje da je zaražen koronavirusom.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je pacijent dobrog stanja, da nema temperaturu i da se dobro osjeća.

Mugoša je naveo da situacija pacijenta odudara malo od kliničke slike koja je predviđena da se pojavi kad je riječ o koronavirusu.

Dodao je da su u Crnoj Gori već urađene određene analize i one su negativne pa će nalazi ovog pacijenta, u dogovoru s Institutom za mikrobiologiju u Ljubljani,  biti poslati na daljnju analizu, prenose crnogorski mediji.

Mugoša je istaknuo da je mala vjerovatnoća da je u pitanju koronavirus, ali da se mora uraditi onako kako to nalažu propisi Svjetske zdravstvene organizacije.

- Smrtnost nije tako visoka, ali jeste infektivnost. Virus ima pandemski potencijal i zbog toga je toliko aktuelan - naglasio je Mugoša i dodao da u posljednja dva dana postoji blaži pad broja oboljelih.

Prema njegovim riječima, to ne smije da zavara nikoga u Crnoj Gori, koja je turistička destinacija, već moraju biti oprezni, a sistem spreman.

Građanima je savjetovao da izbjegavaju kontakt s ljudima koji imaju neki vid infekcije, da ne idu u područja gdje je ona prisutna, da vode računa o ličnoj higijeni i da nose maske ukoliko postoji sumnja na infekciju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.