REGION Ministar vanjskih poslova Turske

Čavušolu: Hvala Crnoj Gori što nije bila utočište izdajicama

Unutar granica učinit ćemo sve kako bismo iskorijenili terorizam

Avaz.ba
10.02.2020 21:25

Čavušolu u posjeti Crnoj Gori

Foto: Screenshot

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) započeo je danas zvaničnu posjetu Crnoj Gori razgovorima s reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem.

Osim Fejzića, šefa turske diplomatije su u medresi "Mehmed Fatih" u Milješu dočekali i predstavnici Albanaca i Bošnjaka, kao i turski alumnisti i investitori.

Postavljen cilj

Čavušolu je istakao da je Turska prijatelj Crnoj Gori te je prenio pozdrave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). On je rekao da je Turska postavila cilj da 2023. bude deseta ekonomska sila u svijetu i treća u Evropi.

- Kako smo do danas postizali naše ciljeve, tako ćemo i ubuduće. Naša snaga nije uperena protiv bilo koga. Kako mi jačamo, tako pomažemo ljudima koji su u teškoj situaciji - rekao je on.

On je zahvalio građanima Crne Gore što nisu podržali puč protiv turskog predsjednika. Istakao je i da se Turska pod vodstvom Erdoana izborila s teškoćama iznutra i izvana.

- Na kraju smo bili suočeni s izdajničkim pokušajem puča i pobijedili smo s našim narodom. I sada se s njima borimo i želim da vam zahvalim što niste dali priliku da te izdajice nađu svoje utočište u Crnoj Gori. Nastavite da budete oprezni - rekao je Čavušolu.

  • Čavušolu u posjeti Crnoj Gori
    Čavušolu u posjeti Crnoj Gori Foto: Screenshot

- Oni koji žive van Turske da na najbolji način budu na usluzi državi i podržavamo ih da što više investiraju u Crnu Goru. Tražimo od privrednika da podrže privrednu platformu naše ambasade u Crnoj Gori. Ponosni smo na uspjeh naših privrednika - kazao je turski ministar.

Čavušolu je rekao da su veze dvije države jake i podsjetio da je Turska imenovala Sadata Hajdarpašića za počasnog konzula u Bijelom Polju. On je kazao da dvije države treba da sarađuju u oblasti turizma, tehnike, vojne industrije i robne razmjene.

Na pitanje jednog od učesnika skupa kada će turski predsjednik posjetiti Crnu Goru, rekao je da bi on trebao posjetiti Crnu Goru u narednih šest mjeseci.

- Prošle godine sam htio da dođem i tri puta sam morao da odustanem. Nadam se da će i predsjednik doći u Crnu Goru. Unutar granica učinit ćemo sve kako bismo iskorijenili terorizam - istakao je Čavušolu. 

Uništavanje terora

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je kazao da je Turska bitna za sve muslimane u Crnoj Gori, ali da su dobri i odnosi dvije zemlje. On je izrazio hatarnamu zbog pogibije pet turskih vojnika u napadu sirijskih režimskih snaga u Idlibu.

- Turska je blizu uništavanja terora na granicama i radi na tome da ga očisti oko granica. Želimo im svako dobro - kazao je Fejzić.

Čavušolu je prije sastanka u medresi posjetio Nizamsku džamiju u općini Tuzi, čiju je rekonstrukciju 2010. godine završila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Komentari

NA VRH