CRNA GORA

Đukanović: Ohrabruje sastanak Markovića i Amfilohija, bez razgovora se ne može doći do rješenja

Spremnost da se razgovara znači spremnost da se čuju argumenti koji bi pokazali da su neka polazišta pogrešna, budući da su mišljenja države i SPC-a oprečna

Milo Đukanović. Instagram

Avaz.ba

15.2.2020

Prvi sastanak premijera Crne Gore Duška Markovića s mitropolitom Amfilohijem ohrabruje, jer iskustvo pokazuje da se bez razgovora ne može doći do rješenja, kazao je predsjednik ove zemlje Milo Đukanović za Televiziju Crne Gore.

- Spremnost da se razgovara znači spremnost da se čuju argumenti koji bi pokazali da su neka polazišta pogrešna, budući da su mišljenja države i SPC-a o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti oprečna. Vjerujem da je to jedini mogući put da se nesporazumi prevazilaze, da se unese doza međusobnog boljeg razumijevanja, da se doprinese spuštanju tenzija koje su potpuno bezrazložno podignute u crnogorskom društvu. I na kraju, da se na taj način vratimo u atmosferu koja će osigurati ne samo pouzdaniji utisak stabilnosti domaćoj i inozemnoj javnosti već i osigurati značajniju mobilizaciju svih naših potencijala koji trebaju doprinijeti našem ekonomskom i demokratskom razvoju - rekao je Đukanović.

Zajedničko rješenje

Sastanak predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i Vlade Crne Gore nije riješio probleme nastale usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa se litije nastavljaju, a razgovori će biti nastavljeni na ekspertskom nivou.

Prvi sastanak predstavnika Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske održan je u petak i nakon pet sati razgovora saopćeno je da će razgovori biti nastavljeni na ekspertskom nivou.

Nakon sastanka, saopćeno je da MCP ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a ne o njegovoj primjeni jer smatraju da Zakon nije u skladu s Ustavom ni međunarodnim standardima. MCP je predala svoj prijedlog izmjena Zakona.

Na pitanje je li spreman za bilo kakve ustupke, Đukanović je odgovorio da spremnost na razgovor znači spremnost da se čuju argumenti druge strane.

- Dakle, kad god bismo čuli dobar argument koji bi nam pokazao da su neka od naših polazišta pogrešna, pa nema nikakve sumnje da bismo svaki takav argument prihvatili i da bismo išli ka onome što bi moglo biti dobro zajedničko rješenje. Mi pristajemo na razgovor da bismo zaista motivirali drugu stranu da nam saopći svoje argumente. Mislim da do sada nismo čuli dovoljno takvih argumenata, što ne znači da se oni ne mogu pojaviti u nastavku dijaloga i zbog toga smo, rekao bih tako, spremni da razgovaramo jer riječ je zaista o ozbiljnim unutrašnjim pitanjima, o unutrašnjim političkim pitanjima i, naravno, da su predstavnici državne politike spremni da čuju sve argumente bilo kog subjekta unutrašnje scene Crne Gore - kazao je Đukanović.  

Amfilohije i Marković s predstavnicima Vlade. Vlada Crne Gore

On je podsjetio da vlast smatra da donosi zakon koji je neophodan pravnom sistemu Crne Gore, koji je podrazumijevao dugi inkluzivni proces, zakon koji je prošao proceduru usaglašavanja s najvišim ekspertskim pravnim adresama u Evropi, zakon koji je liberalniji od zakona u drugim državama u regionu.

- Dakle, mislimo da donosimo jedan zakon koji je primjeren Crnoj Gori i njenoj demokratskoj i proevropskoj aspiraciji. SPC ima drugačiju percepciju tog zakona, mi mislimo da je riječ o ozbiljnom nerazumijevanju i kao posljedica tog nerazumijevanja podignute su tenzije u crnogorskom društvu, zato sam kazao da su bezrazložno podignute jer mislim da je percepcija na drugoj strani pogrešna i da je zaista potpuno bezrazložno stvoren utisak da će neko nekome da otima imovinu mimo onoga što je jedan potpuno pravno i demokratski utemeljen proces preispitivanja imovinskih odnosa kako bismo i na taj način doprinijeli boljoj vladavini prava u našem društvu - naveo je Đukanović.

Otvoreni dijalog

On je ponovio da nema nikakve opasnosti od bilo kakvog nepravnog, neustavnog, kao što se želi sugerirati, anticrkvenog rješenja.

- Suprotno, na ovoj strani gdje stanuje, da kažem, državna politika, postoji apsolutna spremnost da se kroz jedan dugi, detaljni, sistematični, otvoreni dijalog dođe do objašnjenja o svim pitanjima kako bismo zaista svi došli do zaključka da imamo jedno rješenje koje ne povređuje ničija prava, naprotiv, koje učvršćuje temelje pravne države Crne Gore - zaključio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.