PODGORICA

Organiziranim grupama iz regiona danas će biti zabranjen ulazak u Crnu Goru

Sigurnosna procjena je da im ne treba dozvoliti da uđu u zemlju

Litija u Podgorici. Antena M

Pobjeda.me

29.2.2020

Srpska pravoslavna crkva danima vodi kampanju, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji i Republici Srpskoj, kako bi motivirala što više ljudi da dođu u Podgoricu na protestni skup koji priređuju sutra, ali organiziranim grupama, kao ni pojedincima koji pokušaju da uđu u zemlju da bi prisustvovali ovom protestu, neće biti dozvoljen prelazak granice, piše "Pobjeda".

- Ulazak u Crnu Goru neće biti dozvoljen nijednoj osobi za koju se ustanovi da ide na skup SPC. Nećemo dozvoliti ulazak ni organiziranim grupama koje dođu autobusima, kombijima. Sigurnosna procjena je da im ne treba dozvoliti da uđu u zemlju - kazao je nezvaničan izvor "Pobjede" iz policije.


Litija u Podgorici. Antena M

Srpska crkva danas je organizirala skup koji su nazvali slavom Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno praznikom Svetog Simeona Mirotočivog (Stefan Nemanja), a u okviru njega i litiju, koju zovu „krsni hod“.

Podsjetimo, Antena M jutros je pisala o tome kako je organiziran dolazak pristalica iz susjednih država i crnogorskih gradova.

Podršku SPC daje i ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve. U Crnu Goru stigao je mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve odane Ruskoj – Onufrije i on će predvoditi litiju. 

U Srbiji i entitetu BiH Republici Srpskoj organizirani su dobrovoljci za koje je osiguran autobuski prevoz do Podgorice. Sudeći prema objavama na društvenim mrežama zainteresovani iz Beograda treba da plate 3.000 dinara (oko 27 eura) za prevoz do glavnog grada Crne Gore. Povratak je, kao navode, odmah pošto litija bude gotova. 

Autobuski prijevoz organiziran je i u većini crnogorskih gradova, ali, prema saznanjima "Pobjede" putnici ne plaćaju za put do Podgorice. Ko je platio prevoznike nema informacija.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC saopćeno je da će mitropolit Onufrije služiti sa poglavarom SPC u Crnoj Gori arhiepiskopom cetinjskim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, sa početkom u devet sati.

- Nakon svete liturgije, u 11 sati, mitropolit Onufrije će predvoditi krsni hod do manastira na Nemanjinom gradu, mjesta rođenja rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića – piše u njihovom saopćenju.

Povodom posjete Onufrija Crnoj Gori u četvrtak su se oglasili iz Ambasade Ukrajine u Podgorici rekavši da jedini vladika autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit kijevski i čitave Ukrajine, koji ima potpuno kanonsko zajedništvo sa njegovom svetošću, ekumenskim patrijarhom Bartolomejem na čelu mitropolitske crkve, blaženi mitropolit Epifanij koji ne namjerava da posjeti Crnu Goru.

- Mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, vladika Onufrij i ostali episkopi Moskovske patrijaršije, koji su, kako se može razumjeti, bili pozvani u Crnu Goru, ne predstavljaju autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, priznatu od Ekumenske patrijaršije - navodi se u saopćenju.

Istakli su i da Onufrije, „kao viši crkveni službenik Ruske pravoslavne crkve, nije opunomoćen da izražava stavove od strane većine pravoslavnih vjernika Ukrajine niti Pravoslavne crkve Ukrajine“.

Kako su dodali, imajući u vidu važnost pridržavanja principa odvojenosti crkve od države, smatraju ,,neprikladnim da predstavnik Ruske pravoslavne crkve – mitropolit Onufrije – komentariše unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca“.

Srpska crkva i prosrpski politički blok u Crnoj Gori burno negoduju zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, jer odbijaju da se povinuju crnogorskim zakonima i institucijama, pokušavajući da zadrže status „države u državi“, piše "Pobjeda".

SPC mjesecima vodi žestoku kampanju protiv Crne Gore i crnogorskih vlasti, uz bezrezervnu podršku prosrpskog političkog bloka, mnogih medija, vlasti i medija u Srbiji, kao i entitetu BiH Republici Srpskoj, kao i uz podršku ruskih vlasti i nekih medija. Crna Gora meta je lažnih informacija i kampanje brutalnog negiranja državnosti i identiteta, piše  "Pobjeda". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.