ŠIRENJE ZARAZE

Najviše Crnogoraca zaraženo na sahranama

Problem s kojim su se epidemiolozi susreli na početku epidemije bila društvena osuda zaraženih

Crna Gora posljednja u Evropi zabilježila prvi slučaj zaraze. Agencije

Avaz.ba

18.4.2020

Za mjesec mjesec dana od kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, zdravstvene vlasti te zemlje registrirale su 303 slučaja Covida-19, a pet je osoba preminulo, saopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje čiji čelnik takve rezultate ocjenjuje dobrima.

- Dobrim rezultatima je pomogla činjenica da su vlasti slušale struku i da su rigorozne mjere uvedene i prije nego što se prvi slučaj pojavio - ocijenio je vodeći epidemiolog u crnogorskom Institutu za javno zdravlje Senad Begić za BBC.

On je istakao kako je crnogorski način borbe s virusom specifičan zbog malog broja stanovnika i kulturoloških posebnosti.

- Crnogorci vole da puno slave i puno tuguju - mi smo identificirali najmanje tri ili četiri sahrane koje su epidemiološki bili ključni događaji za širenje zaraze kada mjere još nisu bile proglašene - rekao je Begić.


Senad Begić. Agencije

On je rekao da su upravo sahrane i porodična okupljanja glavni načini širenja zaraze u Crnoj Gori, a da je problem s kojim su se crnogorski epidemiolozi susreli na početku epidemije bila društvena osuda zaraženih.

Crna Gora posljednja je u Evropi zabilježila prvi slučaj zaraze koronavirusom, i to 17. marta, a gotovo sedam danas ranije crnogorska vlada donijela je prve mjere za zaštitu stanovništva od epidemije: zabranila je javna okupljanja, prekinula nastavu u svim obrazovnim institucijama, zatvorila ugostiteljske objekte, dok je većina zaposlenih poslana da radi od kuće. 

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID), dala 300 hiljada dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, a Evropska unija odobrila je 3 miliona eura hitne pomoći za Crnu Goru, a iz Brisela je dodijeljeno još 50 miliona za oporavak ekonomskog, socijalnog i zdravstvenog sistema od epidemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.